Karlovy Vary: Vřídlo je zpět

Město Karlovy Vary dokončilo 2. etapu rekonstrukce Vřídelní kolonády. Včera byla slavnostně otevřena zrenovovaná síň a Vřídlo začalo opět tryskat v nitru kolonády. Stalo se tak po téměř sedmi letech, kdy musela být z důvodu havarijního stavu nejatraktivnější část Vřídelní kolonády uzavřena.

Na jaře roku 2016 bylo Vřídlo vyvedeno do provizorní venkovní vývěrové mísy. Právě dokončené etapě rekonstrukce předcházela sanace suterénních prostor, instalace nové akumulační nádrže a obnova další specifické krenotechnologie. Rekonstrukce Vřídelní síně byla zahájena v červenci loňského roku. Zhotovitelem je společnost BAU-STAV a.s. Náklady činily zhruba 31,5 mil. Kč. 

„Vývěr Vřídla je skutečným unikátem, značkou města a pro místní ekonomiku založenou na lázeňství a cestovním ruchu je tím nejlepším marketingovým nástrojem. Proto jsme neváhali vynaložit nemalé finanční prostředky na to, abychom po technické i stavební stránce obnovili Vřídelní síň a vývěr pramene přivedli zpět na místo, kde nejen udivuje, ale stará se také o klima podporující lázeňské procedury,“ uvádí primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová.

Předmětem 2. etapy rekonstrukce Vřídelní kolonády byla obnova podlahy síně, skleněných výplní pláště a také instalace repliky unikátní koruny haly s výtryskem ve tvaru osmistěnu. Tvoří ji 321 skleněných tabulí vážících až 50 kilogramů, které vyrobili a ručně osadili sklářští mistři z Nového Boru. Skla jsou věrnou replikou původního zasklení. Vřídlo tryská z nové vývěrové mísy vyrobené z nerezu a obložené betonovými fragmenty, které byly před instalací „pokameněny“ vřídelní vodou.

„Při obnově síně jsme vyvinuli maximální snahu o autenticitu. Vizuálně byly zachovány postupy z dob výstavby kolonády, samozřejmě za použití nejmodernější technologie. Cílem bylo co nejvíce se přiblížit původnímu vizuálu a myšlence architekta Otruby, tedy autora Vřídelní kolonády. Proto jsme věnovali extrémně hodně času a námahy výběru kamene na dlažbu, díky dronům nechali vytvořit 3D scan skleněné koruny a podobně. Touto obnovou jsme prodloužili životnost hlavní části kolonády na několik dalších desetiletí. Nyní budeme zaměřovat svou pozornost na celý komplex kolonády. K tomu již máme k dispozici architektonickou studii obnovy,“ vysvětluje náměstek primátorky Petr Bursík, do jehož gescí náleží mimo jiné investiční projekty města.   

Vřídelní kolonáda je od dnešního dne opět celá přístupná veřejnosti. V následujících týdnech ještě Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád dokončí opravu pítek s pramenem Vřídla. Stojany budou vybaveny novými mísami, skleněné plastiky budou doplněny osvětlením, které zvýrazní strukturu litého skla. Počet byl zredukován z pěti na tři a budou vydávat pramen o teplotě 72 stupňů Celsia. Od dřívější praxe, kdy bylo Vřídlo do pítek distribuováno i v nižších teplotách, správci pramenů ustoupili, protože umělé ochlazování mění chemickou strukturu a tedy i kvalitu pramene. Vřídlu, stejně jako řadě dalších karlovarských pramenů, se v sobotu 7. května dostane slavnostního požehnání. Tradičního ceremoniálu v rámci oslav Zahájení lázeňské sezóny 2022 se ujme Mons. František Radkovský, emeritní biskup plzeňský. Slavnostní akt začne v 10 hodin na Mlýnské kolonádě a vyvrcholí na Vřídelní kolonádě.