Kdy a proč se slaví Den ozbrojených sil?

Ve čtvrtek 22. června se v Plzni uskuteční mezinárodní přehlídka čestných stráží DRILLFEST, kterým budou zahájeny oslavy Dnes ozbrojených sil ČR. A my jsme hledali odpověď na otázku proč se tento významný den slaví.

REGIONPLZEN.CZ se ptá: Kdy a proč se slaví Den ozbrojených sil České republiky?

Rozkazem prezidenta České republiky ze dne 7. 2. 2002 byl 30. červen stanoven jako Den ozbrojených sil České republiky. Stalo se tak v souladu s historickými tradicemi našich ozbrojených sil.

Dne 29. června 1918 vydala francouzská vláda nótu, v níž uznala práva našeho národa na samostatnost a potvrdila veřejně i oficiálně Česko-slovenskou národní radu (ČSNR) jako nejvyšší orgán spravující všechny zájmy národa.

Následujícího dne, 30. června, se v městečku Darney shromáždila Čs. brigáda. Tvořily ji 21. a 22. čs. střelecký pluk, jejichž příslušníci koncem května ukončili svůj výcvik v Cognacu a Jarnacu. Sešli se zde při příležitosti předání praporu 21. čs. střeleckému pluku. Slavnostního aktu se zúčastnil prezident francouzské republiky Poincaré, ministr zahraničních věcí Pichone, vojenští přidělenci vlád Velké Británie, Itálie, USA a Srbska, generální tajemník Česko-slovenské národní rady Edvard Beneš, náčelník Československého generálního štábu při ČSNR francouzský generál Janin a celá řada dalších oficiálních hostů. Slavnost byla zahájena v 9 hodin ráno přivítáním francouzského prezidenta, poté následoval slavnostní pochod. Před nastoupenou brigádou promluvili doktor Beneš a prezident Poincaré. Po předání praporu, který věnovalo město Paříž, a jenž byl zhotoven českou krajanskou obcí, následovala slavnostní přísaha příslušníků brigády. 

O několik dní později, v den výročí památné zborovské bitvy, odjeli vojáci 21. pluku na frontu. Příslušníci 22. pluku je následovali až 24. srpna. Počáteční bojové zkušenosti získávaly oba pluky v Alsasku. V polovině září se obě uskupení spojila v Čs. brigádu a přesunula se do Argon. Koncem října se její příslušníci zapojili do bojů o obce Terron (21. pluk) a Chestres (22. pluk).

V deklaraci ze dne 9. srpna uznala ČSNR a čs. legie jako součást dohodových vojsk i Velká Británie a USA. Třetího října se k těmto prohlášením připojila také italská vláda. Česko-slovenská národní rada, která vznikla v Paříži v květnu 1916 se z původního Českého zahraničního komitétu změnila 14. října 1918 na tzv. prozatímní čs. vládu. Edvard Beneš, nový ministr zahraničních věcí a vnitra, poté vydal nótu, v níž prohlásil T. G. Masaryka za prezidenta a předsedu vlády. 

zdroj: http://www.army.cz/

V Plzni budou oslavy Dne ozbrojených sil zahájeny DRILLFESTEM. Více zde