Kdy můžete ukončit povinné ručení? Jde to i mimo výročí?

Povinné ručení si musí zajistit všichni majitelé vozidel. Zpravidla se sjednává na období jednoho roku, k tomuto výročí smlouvy ho většinou můžete také vypovědět. Pro výpověď povinného ručení mimo toto období platí přísná pravidla. Kdy je možné povinné ručení ukončit?

Pokud chcete uzavřít nové výhodné povinné ručení, pak je třeba zjistit, kdy přesně můžete to stávající vypovědět. To je třeba učinit včas, výpověď musí být pojišťovně doručena vždy maximálně šest týdnů před tzv. výročím smlouvy, což je den, ke kterému jste smlouvu uzavřeli. Pokud byste odeslali výpověď o den později, pak je smlouva stále platná a vy ji musíte platit o rok déle. Pokud se toto výročí blíží, pojišťovna se vám většinou ozve a nabídne nové pojistné podmínky, které se týkají hlavně ceny povinného ručení. Pokud s nimi nesouhlasíte, můžete právě tehdy od smlouvy odstoupit. V případě, že jste uzavřeli nové povinné ručení a následně jste se rozmysleli, pak máte dva měsíce na to, abyste povinné ručení vypověděli. Období, po které jste povinné ručení využívali se vám strhne z celkové částky pojištění, kterou jste uhradili. Stejně tak lze ukončit povinné ručení do 14 dnů poté, co jste pojištění uzavřeli online, a to bez udání důvodu.

Výpověď z důvodu změny majitele

Pokud vozidlo prodáváte, nikdo vás pochopitelně nebude nutit, abyste platili povinné ručení i nadále. Pokud jste již zařídili převod vozidla na nového majitele, je třeba okamžitě ukončit váš vztah s pojišťovnou. Na pojišťovnu je tedy třeba odeslat výpověď z důvodu prodeje vozidla, ke které je třeba přidat kopii kupní smlouvy, případně kopii velkého technického průkazu. Pojišťovna vám poté vrátí na účet doplatek z povinného ručení, které jste na tento rok uhradili. Pokud byste vůz někomu darovali, připojíte k výpovědi darovací smlouvu.

Výpověď z důvodu likvidace vozidla

Vozidlo se může někdy stát nepojízdným, ať už dočasně, nebo navždy. V takovém případě je třeba odebrat z vozidla jeho registrační značky a ty vrátit do registru vozidel. Tím stvrdíte, že vozidlem nejezdíte a můžete požádat o to, aby vám pojišťovna vrátila zbytek pojistného. To, že jste vrátili značky do registru, vám vyznačí na úřadě do velkého technického průkazu, jehož kopii přiložte k výpovědi. Pokud jste vozidlo nechali zlikvidovat, připojte protokol o ekologické likvidaci. Pokud vám někdo auto ukradl, je třeba pojišťovně zaslat policejní protokol.

Výpověď po vzniku pojistné události

Povinné ručení lze také vypovědět v případě, že dojde k pojistné události a vy nejste například spokojeni s řešením této pojistné události. Tehdy máte tři měsíce na to, abyste smlouvu vypověděli, výpovědní doba pojišťovny činí jeden měsíc.

Co má obsahovat výpověď povinného ručení

Výpověď povinného ručení musíte učinit vždy písemně a vlastnoručně podepsat. Aby byla výpověď platná, musí mít ještě další náležitosti. Uveďte pojišťovnu, u které máte povinné ručení sjednáno, dále vaše jméno, příjmení, adresu trvalého pobytu, číslo smlouvy, připojte informaci o důvodu výpovědi a připojte také číslo účtu, na který vám má pojišťovna poslat přeplatek pojistného.

Nové povinné ručení

Pokud jste povinné ručení správně ukončili, pak vám nic nebrání v tom, abyste uzavřeli nové pojištění. Na Kalkulátor.cz si můžete dostupné povinné ručení srovnat, postačí pouze vaše registrační značka a veškeré údaje o pojišťovaném vozidle se automaticky načtou. Vozidlo tak můžete mít pojištění během pár minut a za skvělé ceny.