Když lidské oko nestačí. Techmania zve na otevření nové expozice

V plzeňském science centru Techmania proběhne v sobotu pro veřejnost slavnostní premiéra otevření nové expozice IR Když lidské oko nestačí.

Ta vznikla ve spolupráci s výzkumným centrem NTC Západočeské univerzity v Plzni, složkami Integrovaného záchranného systému a jiných partnerů v reakci na situaci vzniklou s pandemií covid-19.

 Nová expozice se věnuje problematice věrohodného měření teploty osob přicházejících z vnějšího prostředí, využití termokamer jako potenciálních nástrojů pro včasné varování a monitorování průběhu epidemie.

Ukazuje praktické využití termodiagnostiky osob v činnostech jednotlivých složek integrovanéhozáchranného systému (IZS).

Na sobotu 18. června je připraveno slavnostní otevření expozice pro veřejnost s bohatým doprovodným programem představujícím práci IZS a využití termokamer a termodiagnostiky v praxi. Akce probíhá v prostoru Techmanie po celý den od 10 do 18 hodin.

„Kromě nové expozice si návštěvníci určitě užijí také další bohatý program připravený se složkami IZS.  Ne každý den je možné naživo vidět opravdu akční ukázky zásahové jednotky a psovodů Policie ČR  a nebo prozkoumat vybavení hasičů a zvláštních týmů záchranné služby.  Jsem opravdu rád, že takto pestrý program můžeme v rámci slavnostního otevření expozice široké veřejnosti nabídnout,“ upřesňuje k sobotní akci ředitel plzeňské Techmanie Jiří Královec, který zároveň srdečně zve širokou veřejnost k účasti na akci.

Expozice nese v názvu anglickou zkratku IR pro infračervené záření (infrared). Toto záření je součástí spektra elektromagnetického záření, ale není lidským okem vidět. Každý objekt, který má nějakou teplotu, vyzařuje infračervené (tepelné) záření, dokonce i kostka ledu. Infračervené záření vidí termokamery a díky nim získávají příslušníci integrovaného záchranného systému ke svému zraku dalšísmysl, aby mohli lépe zachraňovat lidské životy. Díky termokamerám se návštěvníci Techmanie nejen seznámí s činnostmi IZS, ale také například odhalí skrytá riziková místa pro vznik požáru v domácnosti, seznámí se s bezkontaktním měřením tělesné teploty, neboza použití termokamery sestaví portrét hledané osoby tzv. identikit. Návštěvníci si také na vlastní kůži mohou vyzkoušet laickou resuscitaci a sledovat, co se děje mezi vytočením linky 155 a příjezdem záchranářů do Techmanie.

Expozice vznikla v rámci projektu BETERKA, který je financován Ministerstvem vnitra ČR. Projekt řeší bezpečnostní výzkum pro účinné využitítermokamer v případě epidemických hrozeb a krizových situací. „Zabýváme se novými způsoby a možnostmi, jak pomocí termokamer změřit tělesnou teplotu, jak monitorovat průběh epidemie, jak identifikovat osoby a jejich pohyb či dokonce jak zjistit lidské emoce, “ říká hlavní řešitel projektu a vedoucí výzkumného týmu Infračervených technologií prof. Milan Honner.

 „U nás ve výzkumném centru NTC na Západočeské univerzitě v Plzni se kromě vlastního výzkumu hodně věnujeme i vzdělávání. A Techmania Science Centre je pro nás ideální místo, kde můžeme populárně naučným způsobem širší veřejnosti ukázat výsledky našeho výzkumu a v tomto případě zároveň představit i zajímavou a užitečnou práci policie, hasičů a záchranné služby,“ dodává Milan Honner.

 


Štítky: techmaniaregion24