Klatovská nemocnice dostaví nový pavilon a urgentní příjem

Rada kraje schválila Klatovské nemocnici zpracování nové projektové dokumentace na dostavbu nového pavilonu a urgentního příjmu.

V původní projektové dokumentaci při stavbě monobloku KN bylo již s novým pavilonem počítáno, ale nakonec z ekonomických důvodů nedošlo k jeho realizaci. Nově je, ale nutno zajistit také vybudování tzv. urgentního příjmu, který s ohledem na pandemickou situaci a nárůst počtu pacientů zdravotní pojišťovny od nemocnic akutní péče budou vyžadovat. S postupnými plány na další rozvoj nemocnice se ale ukázalo, že pro stavbu nového pavilonu a vznik urgentního příjmu by muselo dojít k přestavbě operačních sálů a odpovídajícího zázemí, ke stěhování a přestavbě centrální sterilizace a lékařských pokojů. Tím by došlo za zhruba 680 mil. Kč k částečné rekonstrukci již od roku 2012 dokončeného objektu KN. „Tímto by došlo především k přerušení provozu operačních sálů a centrální sterilizace a tedy všech chirurgických oborů akutní péče a tím pak k logickému poklesu příjmů nemocnice,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí, investic a majetku Martin Záhoř. Podle něj byl tento záměr technicky i ekonomicky nevhodný. 

Nová studie proto řeší využití prostoru, který byl původně plánovaný pro výstavbu nového pavilonu, dostavbou monobloku o nové západní křídlo. „Toto křídlo bude propojené s monoblokem ve všech podlažích, v přízemí pak navíc prioritním koridorem mezi urgentním příjem a oddělením radiologie. Nové křídlo je navrženo na podsklepené přízemní platformě, na které spočívá pětipodlažní věž. Konstrukce budovy, její základy i skelet pak v budoucnu umožní přístavbu 6. a 7. NP,“ doplňuje Martin Záhoř. Nový návrh dostavby urgentního příjmu nezasahuje do současného monobloku a díky tomu nedojde k vnitřním stavebním úpravám, stěhování a přestavbě operačních sálů a následnému omezení péče či výpadku příjmů KN. Odhadované náklady na realizaci tohoto záměru jsou 395 mil. Kč. „Taková částka představuje výrazné snížení nákladů,“ dodává Martin Záhoř.