Klienti a zaměstnanci domovů pro seniory Praze 10 byli naočkováni proti COVID-19

146 klientů a 86 pracovníků domovů pro seniory z Prahy 10 již dostalo vakcínu proti koronaviru.

Očkování proběhlo od pátku 8. do pondělí 11. ledna ve všech třech desítkových zařízeních. Městská část nyní hledá možnosti, jak vakcínu dostat k dalším potřebným.

Očkování odstartovalo v Praze 10 Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP). Příspěvková organizace městské části provozuje tři domovy pro seniory a další služby pro tuto skupinu obyvatel.

„V první vlně jsme využili vakcínu pro klienty a zaměstnance našich pobytových služeb. Těší mě, že zájem měli takřka všichni, vyloženě skepsi vůči očkování jsme prakticky nezaznamenali,“ popisuje Eva Lexová, pověřená řízením CSOP.

Vakcínu pro pražské domovy seniorů poskytuje Magistrát hl. m. Prahy, lékař CSOP si ji v pátek vyzvedl ve Fakultní nemocnici Bulovka.

„Očkování klientů a pracovníků sociálních služeb proběhlo prakticky ihned poté, co jsme vakcíny obdrželi, za což jsem moc rád. Vzhledem k tomu, že zatím nemáme dostatek vakcín pro všechny, stále pokračuje pravidelné testování, abychom riziko šíření nákazy minimalizovali. Další dodávky by měli dostat terénní pracovníci, kteří seniorům pomáhají v místě jejich bydliště,“ říká Michal Kočí (Piráti), radní MČ Praha 10 pro sociální oblast a zdravotnictví.
„Momentálně dáváme dohromady seznam zaměstnanců radnice, našich příspěvkových a dalších klíčových organizací, kteří by měli vakcínu dostat přednostně. Abychom k tomu maximálně přispěli, budeme jednat s Magistrátem, s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady, která se nachází na našem území, případně dalšími subjekty. Připravujeme se na spuštění státního očkovacího systému, po loňských zkušenostech už ale zároveň víme, že pouze na koordinaci ze strany vlády se rozhodně spoléhat nemůžeme,“ zdůrazňuje starostka a senátorka Renata Chmelová.