Klub oživuje zámek v Čečovicích, na opravy půjde i výtěžek bálu

Klub Ladislava Lábka v Plzni, jenž je 2. základní organizací Českého svazu ochránců památek, se již řadu let snaží opravit poničený zámek v Čečovicích na Domažlicku a vdechnout mu znovu život.

Aby spolek dosáhl na dotační programy, které by mohl využít na rekonstrukci objektu, potřebuje získat peníze na jejich spolufinancování. Proto pořádá kulturní akce, jejichž výtěžek věnuje právě na tento účel. První takovou letošní akcí je Country bál, který se koná 14. ledna od 19 hodin v kulturním domě ve Staňkově na Domažlicku. Pořadatelé na něj srdečně všechny zvou, zajišťují i dopravu autobusem z Plzně. Více informací na www.zamek-cecovice.cz, i na facebooku.

„Spolek převzal požárem a povětrnostními vlivy silně poškozený zámek v Čečovicích na Domažlicku do svého vlastnictví už v roce 1998. Naší snahou je učinit z obce známé kulturní, společenské a turisticky atraktivní centrum regionu a přilákat nejen české, ale i německé zájemce o památky a české kulturní akce,“ vysvětlila Miroslava Šusová, místopředsedkyně Klubu Ladislava Lábka.    

Zámek je stále v rekonstrukci. V roce 2005 se podařilo zastřešit všechna jeho tři křídla, v roce 2017 dostal nová vrata, v roce 2018 se podařilo do části budovy vložit nová okna. Stále pokračuje statické zajišťování budovy. „Loni jsme úspěšně podali žádost o dotaci z Programu rozvoje venkova (EU) a budeme tak moci pokračovat v pracích v nejkrásnější místnosti zámku v 1. patře, kde bude obnovena římsa a zhotovena nová podlaha,“ vysvětlila Miroslava Šusová.

Připomněla, že klub pravidelně v srpnu pořádá Folk-country festival pro zámek Čečovice, letos to bude již 15. ročník. V barokní sýpce pořádá výstavy obrazů a fotografií, v červnu se zapojuje do kulturní akce Západočeské baroko. V unikátním gotickém  kostele sv. Mikuláše v Čečovicích, jenž je národní kulturní památkou, pořádá benefiční koncerty a jejich výtěžek věnuje na opravu zámku. „Přijeli nás podpořit například Spirituál kvintet, Václav Hudeček, Štěpán Rak, Matěj Rak, Jaroslav Hutka a mnoho dalších,“ doplnila.

Rekonstrukci zámku podporuje Ministerstvo kultury ČR, Plzeňský kraj, MAS Radbuza. V roce 2015 klubu finančně pomohla i anglická nadace The Friends of Czech Heritage. „Zámek se stále opravuje a ještě dlouho bude. Klub se snaží, aby žil, ale přivést jej k celkové rekonstrukci bude vyžadovat velké množství financí,“ dodala Miroslava Šusová.

Čečovice byly poprvé zmiňovány v roce 1356. Již tehdy na místě dnešního zámku stávala gotická tvrz, která je ve velké míře dochována v hospodářském sídle zámku – sýpce. Dalšího stavebního ruchu se pak tato památka dočkala v 16. a 17. století.  V držení Čečovic se vystřídala řada významných českých šlechtických rodů – páni z Bukovce, z Velhartic, Rožmberkové, Popelové z Lobkovic a Trauttsmanndorfové. Po pozemkové reformě byl zámek prodán jako zbytkový statek a po roce 1948 zkonfiskován. Dále jej užívalo JZD, v roce 1990 vyhořel.