Koně Převalského se na Dívčích hradech prohání v nové sestavě

O další koně Převalského a hříbata se rozroste stádo na Dívčích hradech.

Zoo Praha zde nyní na jaře vypustila valacha Nepomuka a klisnu Veredu. Naopak dosavadní obyvatelky Khamiina a Lana se přestěhovaly na chovnou stanici do Dolního Dobřejova, aby se mohly spářit s hřebcem. Obě klisny se nicméně časem do ohrady vrátí, aby zde porodily hříbata.

„Jedná se o krok k trvalému rozšíření stáda. Až obě odvezené klisny zabřeznou, vrátíme je zpět, možná ještě spolu s další klisnou. Na Dívčích hradech tak výhledově bude šest až sedm dospělých koní – a po čase snad i dvě hříbata. Je to spletité, ale současně jde o nejlepší způsob, jak zde mít převaláky v přiměřeném počtu,“ vysvětluje obměnu kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Návrat čtyřleté klisny Khamiiny a pětileté Lany je plánován po připuštění hřebcem. K tomu dojde pravděpodobně na konci června poté, co s ním budou na období říje spojeny. V ohradě na Dívčích hradech je vystřídali téměř třináctiletý valach Nepomuk a bezmála pětiletá klisna Vereda. Doplnili stávající členky stáda tříletou Xicaru a čtyřletou Gruhne. Jednotlivé klisny byly vybrány tak, aby pro budoucí reprodukci byla zaručena co největší genetická pestrost skupiny.

„Pro kombinaci stáda s kastrovaným hřebcem jsme se rozhodli, aby nedošlo k synchronnímu zabřeznutí všech klisen a měli tak dostatek času na vhodné umístění narozených hříbat. Téměř třináctiletý valach Nepomuk je již ozkoušený ve skupině klisen v Dolním Dobřejově, klisny si hlídá a je přiměřeně dominantní, a tak ve stádě plní potřebnou roli hřebce,“ vysvětluje volbu valacha Dobiášová.

Noví obyvatelé zde zůstanou již natrvalo, rozšíří spolu s plánovanými hříbaty stádo a pomohou tak s vypásáním téměř dvacetihektarového výběhu. Přirozené spásání travin přispívá k návratu zdejšího původního společenstva rostlin a živočichů.

Nynější obyvatelé Dívčích hradů

Nepomuk je valach, který na Dívčích hradech plní roli hřebce. Narodil se v květnu 2009 ve Slatiňanech, odkud o rok později odjel do Dolního Dobřejova. Nepomuk byl vypuštěn na Dívčích hradech nyní na jaře.

Vereda se narodila v Praze v květnu 2017. Jejím otcem je hřebec Len, který je potomkem klisny Orlicy III – posledního odchyceného koně Převalského ve volné přírodě. Na Dívčích hradech byla Vereda vypuštěna spolu s Nepomukem.

Gruhne pochází z belgické Reserve d'Animaux Sauvage, kde se narodila v červenci 2017 a odkud o dva roky později odcestovala do chovné stanice Zoo Praha v Dolním Dobřejově. Klisna Gruhne byla vypuštěna loni v dubnu spolu s Xicarou, Lanou a Khamiinou.

Xicara se narodila přímo v Zoo Praha, a to v červenci roku 2018. Na Dívčích hradech byla vypuštěna loni v dubnu.