Konec labutího trénování vodáků. Ekologové ptačí pár přesunuli na Kokotský rybník

Uplynulý pátek to byly zhruba 4 dny, co se labutí pár z řeky Radbuzy, pravidelně hnízdící u loděnice, opět vrátil nad jez u Mrakodrapu k Papírenské lávce.

Dokud bylo zataženo, tak se to s obrovským labuťákem „trenérem“, který v minulých letech proháněl vodáky, dalo vydržet. Jakmile však vysvitlo sluníčko, nastoupaly mu opět hormony na takovou hladinu, že projet kolem i na rychlostní kánoi byl docela problém.

"O kus dál na řece trénují i dračí lodě a ani těch se obzvláště bojovný samec nebál, a tak od prvního dne, co se labutí pár na řece objevil, jsme spolu s Odborem životního prostředí MMP opět řešili, zda by nebylo lepší labutě přesunout na jinou lokalitu, dřív než začnou stavět hnízdo. Navíc loni na řece byl problém i s tím, že se opět muselo s kolísající vodní hladinou neustále s hnízdem hýbat a následně tři mláďata, která pár pracně vyseděl, v prvním týdnu života zmizela (pravděpodobně spadla z jezu U Mráčku)," vysvětluje šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

I proto ekologové letos, a deklarují, že mimořádně, celý labutí pár hned na začátku hnízdní sezóny odchytili a převezli na Horní kokotský rybník, kde by měly labutě mít více klidu i potravy. "K tomu nám nahrála i skutečnost, že labutě se vrátily na lokalitu v době, kdy bylo chladno a nezačaly ještě stavět hnízdo, navíc šly na rohlík, a tak se Haně a Radkovi podařilo úspěšně odchytit oba dva ptáky," dodává Makoň.

foto: desop