Konvoj květnovou Plzní letos neprojede, střídá ho Ride of Freedom

Město Plzeň bude respektovat stanovisko vojenských historických klubů, které jsou jeho hlavním partnerem při přípravě Slavností svobody, a Convoy of Liberty bude pořádat nikoliv každý rok, ale v časových odstupech.

Protože si je ale vedení západočeské metropole vědomo toho, že by jízda veteránů v jeepech návštěvníkům květnových slavností i samotným veteránům a jejich rodinám chyběla, připravuje pro letošní rok novinku, takzvanou Cestu svobody neboli Ride of Freedom. 

„Vojenské historické kluby se definitivně dohodly, že právě letos je vhodný čas na změnu ve vztahu k tradičnímu Convoy of Liberty. Přistoupili jsme na jejich návrh, že se chtějí na organizaci konvoje podílet, ale ne každoročně, nýbrž v časových odstupech, jako tomu bylo zvykem v prvních patnácti letech od roku 1990,“ potvrdil primátor města Martin Zrzavecký. Návrh vzešel z jednání, kterého se účastnili zástupci Military Car Club Plzeň, KVH Tommy and Yankee, Army club - The Czech regiment, organizátor konvoje Michal Kindl, zástupci Patton Memorial Pilsen a KVH JTF Riders. 

„Program letošních plzeňských oslav bude i bez kolony velice rozmanitý a pro návštěvníky zajímavý. Jednoznačně odmítáme názory typu ‚magistrát jim to zatrhnul‘, či že ‚se bude na slavnostech šetřit‘. Na společných jednáních byly navrženy zcela nové dílčí akce, které program Slavností svobody 2016 oživí a rozšíří,“ uvedl ve svém prohlášení Klub vojenské historie Tommy and Yankee. „Kolona je živý organismus, který musíme nechat chvíli odpočinout, abychom se k ní zase vrátili s novými nápady. Neustálé opakování zažitého stereotypu není žádoucí, především s ohledem na návštěvníky,“ doplnil. 

„Posledních pár let pracuji jako hlavní organizátor konvoje, což samozřejmě považuji za nesmírnou čest. Nápad jdoucí z našich řad letos konvoj nedělat mě zprvu samozřejmě překvapil, ale po delší úvaze jsem si řekl, proč ne, je spoustu jiného, co bychom mohli Plzeňanům ukázat. Takto můžeme každý rok připravit něco jiného a minimálně každých pět let se návštěvníci mohou těšit na velký konvoj, jenž se tak neokouká," uvedl Michal Kindl. 

„Tento rok je vhodnou příležitostí pro změnu programu po ukončení oslav 70. výročí osvobození. Realizovat konvoj v časových odstupech tří až pěti let je také zvykem v západní Evropě a ve městech, kde se podobné slavnosti evropského významu pravidelně pořádají,“ uvedl Rudolf Bayer za Military Car Club Plzeň.

Convoy of Liberty bude v budoucnu nedílnou součástí velkých výročních oslav. „Pro roky v daném mezidobí připravíme s vojenskými kluby vždy nějakou atraktivní novinku, letos v podobě  Ride of Freedom. Konvoj zhruba 20 až 30 vozidel vojenské historické techniky vyjede v sobotu 7. května 2016 odpoledne z Klatovské třídy od pomníku generála Pattona směrem na Lochotín k Bolevecké návsi, kde se bude konat military program KVH Tommy and Yankee. Následně projede Doubravkou, Koterovem a vyvrcholí příjezdem na náměstí Republiky a tradičním setkáním veteránů s veřejností,“ uvedla Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, který má organizaci Slavností svobody na starost. „Jednotlivé městské části tak budou moci uvítat veterány na svém území. S přesným časem a místem setkání s veterány bude veřejnost dopředu seznámena,“ dodala Jana Komišová.