Konvoj svobody zdravily v neděli v Plzni tisíce diváků. Fotogalerie

Konvoj svobody (Convoy of Liberty) se po loňské odmlce vrátil do Plzně na Slavnosti svobody a sklidil zasloužený úspěch.

Více než hodinu trvající komentovaná přehlídka historických i současných vojenských vozidel přilákala podle prvních odhadů kolem deseti tisíc diváků, kteří hustě lemovali ulice od Sukovy přes Klatovskou až po centrum. Nad konvojem přeletěly také dvě stíhačky Gripen Armády ČR.

Lidé vyzbrojeni americkými a českými vlaječkami nadšeně osazenstvu vojenských vozů mávali a tleskali. Největší ovace si vysloužily džípy, v nichž se vezli američtí a belgičtí veteráni, kteří se zúčastnili osvobozování Plzně před 72 lety a letos opět přijeli na Slavnosti svobody, i vnuk generála Pattona George Patton Watters. Tradičně nejnavštěvovanější akci oslav přálo i počasí, za nedlouho po jejím ukončení se spustil předpovídaný déšť.     

V koloně projelo přes 200 kusů vojenských historických vozidel a techniky vyrobené do roku 1945 v USA, Kanadě a Velké Británii, ale i některá vozidla reprezentující Československou samostatnou obrněnou brigádu nebo současnou americkou armádu. Diváci mohli vidět tanky Sherman, Jackson a Stuart, obrněné průzkumné šestikolky M8 Greyhound, vozy Dodge i samohybnou houfnici Sexton, která se v Plzni představila poprvé. Součástí kolony bylo 15 vozů reprezentujících Československou samostatnou obrněnou brigádu, mezi nimi Ford Canada, Bedford, Fordson a Austin Tilly. Konvoj uzavřely dva průzkumné transportéry Stryker současné americké armády, které přijely z posádky v Německu. I dnešní američtí vojáci sklidili velkou pozornost diváků a jízdu v konvoji si užívali.

Slavnosti svobody pokračují až do pondělí 8. května. Kromě historických vojenských kempů, pestrého kulturního programu a výstav je připravena na pondělí beseda s veterány v Měšťanské besedě v 9.30 a také soutěž pro celou rodinu s názvem Operace Anthropoid, která od 10:00 do 16.00 provede soutěžící významnou operací československého odboje a prověří jejich fyzické i vědomostní dovednosti. Koná se v Pattonovi Memorial Pilsen, parku za Plazou a v Křižíkových sadech.

foto: martin pecuch