Kraj hledá provozovatele záchytky na další dva roky, možné je stěhování

Rada kraje schválila vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na služby pro „Zajištění provozování protialkoholní záchytné stanice na území Plzeňského kraje v letech 2023 a 2024“ v otevřeném řízení.

Jejím administrátorem bude krajská příspěvková organizace Centrální nákup. „Plzeňský kraj má v současné době na svém území zajištěnu záchytnou službu smluvně se Záchrannou službou BRDY, sdružením pro záchranu osob a materiálu v terénních podmínkách a poskytování první pomoci, z. s., až do konce letošního roku. Proto je třeba s ohledem na blížící se konec platnosti smlouvy vyhlásit včas nové výběrové řízení na zajištění této služby,“ upozornil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais. 

Předpokládaná hodnota zakázky představuje 23 milionů korun. Vzejít by z ní měla smlouva na zajištění provozování protialkoholní záchytky na příští dva roky. „Vycházeli jsme z cen skutečně uhrazených za tuto službu v uplynulých 12 měsících, tj. v předchozím účetním období, která byla upravena o změny v množství nebo cenách, které lze očekávat během příštího roku,“ upřesnil Pavel Hais. Vybraný dodavatel bude moci od klientů požadovat úhradu za poskytnutou záchytnou službu maximálně ve výši 4500 Kč, tedy tak jako tomu bylo doposud. 

Kraj předpokládá, že od roku 2025 nebude mít možnost využívat stávající prostor v poliklinice na plzeňské Francouzské třídě. Zařízení podle Mladé fronty Dnes změnilo majitele a je možné, že nový vlastník o záchytku v domě stát nebude. Zatím se jeví jako nejlepší možnost přemístění do Rokycanské nemocnice, kde by v případě potřeby mohli být klienti rovnou ošetřeni lékařem.