Kraj i letos vyvěsí tibetskou vlajku

Rada kraje schválila i pro letošní rok vyvěšení tibetské vlajky u příležitosti 64. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase, které se událo 10. března 1959.

 Při povstání zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, další milion jich zemřel v následujících letech v pracovních táborech, ve vězeních nebo v důsledku hladomoru. „Opětovným vyvěšením tibetské vlajky zvláště v době, kdy uplynul rok od začátku války na Ukrajině, chceme podpořit obecné humanistické hodnoty a také zdůraznit ochranu lidských práv po celém světě. Vlajka je pro Tibeťany jedním z nejsilnějších symbolů a její vyvěšení pro ně znamená hrozbu vězení. Jako kraj se připojíme i letos k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet, která poukazuje právě na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Zároveň doplnil, že Plzeňský kraj bude podporovat vzdělávání tibetské mládeže.

Česká republika se ke kampani připojuje od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři města. V loňském roce už se k akci připojilo celkem 844 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Po celý březen pak probíhá v ČR řada akcí na podporu Tibetu. Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany.