Kraj pokračuje ve snaze stabilizovat situaci v Sušické nemocnici

Rada Plzeňského kraje na své včerejší schůzi projednala a schválila působení místopředsedy představenstva Klatovské nemocnice, a.s. Ondřeje Provalila v Sušické nemocnici.

Zároveň byly vytvořeny podmínky pro jeho působení v Sušici, se kterým projevilo souhlas i město Sušice v čele s jeho starostou Petrem Mottlem.

Úkolem Ondřeje Provalila bude zejména proniknout do fungování nemocnice a definovat její slabá místa tak, aby se podařilo nemocnici v Sušici stabilizovat, a to především v oblasti personální, finanční a obecně na úrovni vztahů mezi Plzeňským krajem a městem Sušice - vlastníkem nemocnice. O formálním postavení Ondřeje Provalila v Sušické nemocnici se stále jedná mezi dotčenými stranami.

Situací v Sušické nemocnici se krajská rada v čele s hejtmankou Ilonou Mauritzovou zabývá od počátku svého působení. Na prvním jednání krajského zastupitelstva byla schválena dotace nemocnici ve výši 4,5 mil. Kč. Hejtmanka následněustanovila odbornou pracovní skupinu, která se nemocnicí v Sušici zabývá a víceméně již nyní potvrdila závažnou situaci nemocnice po stránce personální i po stránce finanční. Od počátku se nové vedení kraje neutěšenou situací zabývalo a také se díky tomu podařilo, že do nemocnice několik lékařů již nastoupilo.

Dále kraj prostřednictvím Krizového štábu Plzeňského kraje pomáhal zorganizovat výpomoc vojáků Armády ČR a dodávku 2 ks neinvazivních přístrojů na plicní ventilaci a 6 ks přístrojů na podporu dýchání přímo pro nemocnici v Sušici.

Rovněž bylo zvažováno využití volných lůžek v rámci krizového řízení, ovšem nebylo téměř reálné v tak krátké době zajistit potřebný zdravotnický personál pro tato lůžka. Je třeba uvést, že nemocnice v rámci Plzeňského kraje jsou přetížené především právě z důvodu vytíženosti personálu, prostorové vytížení je až na dalším místě. Studenty zdravotnických škol využívá Plzeňský kraj, jak jen to je možné, ale i tito studenti nemohou působit bez odborného dohledu.

Zástupci Plzeňského kraje jsou v pravidelném kontaktu se zástupci města Sušice a nemocnice v Sušici.

„Mohu zodpovědně říci, že od nástupu do své funkce hejtmanky se nadstandardně věnuji zdravotnictví a také situaci v Sušické nemocnici. Dokonce má první cesta vedla právě do této nemocnice, neboť to vyžadovala situace, jak přímo v Sušici tak z hlediska epidemie v kraji. Jsem si vědoma role sušické nemocnice v síti zdravotnických zařízení v našem kraji a věřím, že společně se nám podaří situaci zlepšit tak, aby péče pro obyvatele Sušice a okolí byla dostupnější a komfortnější,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.