Kraj ve spolupráci s HZS zprovozní mobilní odběrové místo v Pomezí

Naši zemi zařadilo sousední Německo od půlnoci ze soboty na neděli (24. 1. 2021 od 00:00 hodin) na seznam zemí s vysokým rizikem nákazy COVID-19. S tím spojená opatření mimo jiné velmi zkomplikovala cestování přeshraničních pracovníků – pendlerů za prací do SRN. Karlovarský kraj chce pendlerům usnadnit situaci a ve spolupráci s HZS proto nechává zřídit na hranicích v Pomezí nad Ohří mobilní odběrové místo.

„Mobilní odběrové  místo vznikne v prostoru bývalé celnice na odstavném parkovišti za čerpací stanicí ARMEX Oil v Pomezí nad 0hří. Bude v provozu od pondělí 25. ledna od 4 hodin ráno. Jeho provoz zajistí hasiči, kterých bude na místě celkem 14. Půjde o systém drive-in, lidé tedy přijedou autem, u prvního stanu vyřídí nezbytnou administrativu, u druhého stanu absolvují antigenní testování provedené zdarma. Poté na parkovací ploše počkají na výsledek. Snažíme se tak pendlerům vyjít vstříc a pomoci s pořízením testu. Děkujeme zároveň všem, kteří se podílejí na tomto operativním řešení, i městu Cheb, které o víkendu zajistilo společně s hasiči horký čaj pro pendlery čekající na hranicích na odběry,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

„Opakovaně jsem kontaktoval ministra zahraničí Tomáše Petříčka a ministra zdravotnictví Jana Blatného, kteří by mohli s bavorskou vládou jednat o zmírnění opatření směrem k pendlerům a o dalším navýšení testovacích kapacit v Bavorsku. Věřím, že se snad situace uklidní, protože teď je pro lidi čekající na hranicích na testy hodně nepříjemná,“ dodal hejtman.

Podle informací z bavorské strany dnes mimořádně otevřeli ve Waldsassenu odběrové místo, které jinak bývalo v neděli zavřené. Provádějí zde PCR testy s výsledkem v pondělí 25. ledna. Toto odběrové místo tam také v pondělí otevřou už v 6:00 hodin. 

Přeshraniční pracovníci nově musí při cestě do Bavorska předkládat každé dva dny nový negativní test ne starší 48 hodin. Ti, kteří míří do Saska, budou muset mít dva testy týdně.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje