Kraje důrazně vyzývají vládu, aby splnila své sliby a zajistila peníze na růst platů

Prostřednictvím Asociace krajů včera všichni hejtmani jednohlasně vyzvali vládu, aby řešila zvýšení mezd učitelů a pracovníků v sociálních službách tak, jak slíbila. I přes opakované sliby totiž příslušné rezorty neposkytly schválené finanční prostředky.

Hejtmani proto odeslali otevřený dopis ministru školství Stanislavu Štechovi, ve kterém ho žádají o finanční vypořádání.

O tom, že kraje jsou připraveny jednat s novou vládou jsme vás informovali zde.

Hejtmani zcela odmítají vyjádření ministra školství Stanislava Štecha, podle kterého by měli chybějící prostředky na listopadové navýšení platů učitelů hradit ze svých rozpočtů či fondů odměn školských zařízení.

„Doporučení na krytí chybějících prostředků z fondů odměn školských zařízení je nepřijatelné. A za naprosto absurdní považuji rovněž záměr pana ministra předat odpovědnost za řešení budoucí situace na nové vedení resortu. Žádný ministr, ani ten v demisi, se přece nemůže dovolit chovat stylem „po nás potopa“. Žádám proto pana ministra, jako člověka odpovědného za systém resortu školství v celém roce 2017, o dorovnání chybějících finančních prostředků ve výši 25 milionů korun na účty krajů,“ uvádí předsedkyně Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Nejisté jsou pro kraje i peníze na sociální služby. Kvůli mimořádnému navýšení platů, o kterém rozhodla vláda od 1. listopadu, neměli poskytovatelé sociálních služeb možnost nárokovat prostředky prostřednictvím dotačních řízení. Tedy tak, jak jim ukládá zákon. Nyní proto hrozí, že příští rok peníze neobdrží.

„Kraje se chovaly zodpovědně a vyhlásily dotační řízení s dostatečným předstihem. Nyní by se tak mělo chovat i ministerstvo. Obracím se proto na paní ministryni Marksovou s urgentní žádostí o otevření dotačního řízení, aby bylo zajištěno, že kraje a poskytovatelé sociálních služeb peníze na platy pro rok 2018, které jim byly slíbeny, skutečně obdrží,“ uvádí Jana Vildumetzová.

Systémové řešení financování patří mezi klíčové priority samospráv. Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR proto o něm chce hovořit s novým premiérem bezprostředně po jeho jmenování.

„Dlouhodobě potřebné zvýšení mezd pedagogů, zdravotníků i pracovníků v sociálních službách Asociace krajů podporovala. Bohužel ministerstvo školství, stejně jako některé další resorty, tak činí nesystémově a nahodile. A důsledky nekoncepčního jednání přehazují na bedra krajů a jejich rozpočtů. Není možné pokračující zásahy do krajských rozpočtů, které dopadají na provozní a investiční činnosti samospráv, nekonečně rozšiřovat,“ dodává Jana Vildumetzová.

Zdroj: Mgr. Michaela Vrbová, tisková mluvčí Asociace krajů ČR