Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zřizuje kraj v bývalém Prioru v Plzni

Pod vedením Plzeňského kraje vzniká v bývalém obchodním domě Prior v centru Plzně Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině pro uprchlíky, kteří přicházejí z válkou zmítané země.

 Pro příchozí zde bude postupně v režimu 24/7 kompletní servis od zajištění dokladů, zdravotního pojištění, humanitární pomoci i koordinace ubytování a psychosociální pomoci. Na místě budou společně s Plzeňským krajem spolupracovat složky IZS (HZS PK, PČR a MP, ZZS PK), město Plzeň, neziskové organizace a zástupci zdravotní pojišťovny VZP.

Během pondělka ustanovil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták pracovní skupinu, která se bude situací související s válkou v Ukrajině a přijetím uprchlíků ze země zabývat. Jejími členy budou součinnostní složky, které spolupracují s krajem na provozu krizového centra. Centrum začne fungovat v úterý večer.

„Během víkendu jsme společně se složkami IZS už provoz asistenčního centra pro uprchlíky řešili. Jako vhodný se nám jevil prostor po očkovacím centru v Prioru. Má vhodnou polohu blízko nádraží a lze zajistit i parkování případných autobusů s uprchlíky. Nejpozději zítra ráno bude na místo zavezen nábytek a další nutná výbava včetně zajištění internetu a elektřiny tak, aby bylo možné centrum co nejdříve uvést do provozu,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Významně se bude na spolupráci podle něj podílet město Plzeň, které již koordinuje součinnost neziskových organizací pro humanitární pomoc. „Velmi děkuji městu Plzeň za platformu neziskových organizací, které budou spolupracovat na humanitární pomoci. Půjde o dobře koordinovanou akci, která je aktuálně potřeba a v rámci řízení chodu krizového centra bude využita,“ dodává hejtman Špoták.

Činnosti zajišťované v rámci KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině):

a) Registrace,  kontrola dokladů, identifikace (lustrace)

b) Udělení víza, doklady apod.

c) Registrace zdravotního pojištění

d) Zdravotní zabezpečení

e) Humanitární pomoc – strava, nápoje, oblečení

f) Psychosociální pomoc

g) Zajištění ubytování

h) Doprava na ubytování