Krizový štáb Ústeckého kraje doporučuje ředitelům mateřských, základních a středních škol zvážit udělení ředitelského volna a prodloužit tak podzimní prázdniny

Krajský krizový štáb se sešel operativně ve čtvrtek odpoledne prostřednictvím videokonference, aby zhodnotil situaci ve školství na území regionu v souvislosti s šířením onemocnění covid-19. Aktuální situace v oblasti školství je relativně příznivá, přesto krajský krizový štáb přijal doporučující usnesení pro ředitele všech škol bez rozdílu zřizovatele, aby zvážili udělení volných dní (tzv. ředitelské volno) ve dnech 25. a 26. října 2021.

Tuto kompetenci mají ředitelé škol v souladu se školským zákonem a usnesení krajského krizového štábu má pouze doporučující charakter. Ředitelé by měli zvážit aktuální situaci přímo v daném školském zařízení a spádové oblasti, ze které mají děti a žáky, a rozhodnout podle svého uvážení.

Jednání Krizového štábu Ústeckého kraje řídila v zastoupení hejtmana 1. náměstkyně Lubomíra Mejstříková. V Ústeckém kraji máme přibližně 132 tisíc dětí a žáků v mateřských, základních, středních školách a dětských skupinách. Aktuálně je diagnostikováno 112 dětí a žáků jako pozitivních a přibližně 740 osob je umístěno v karanténě. Kompletně jsou v karanténě podle informací Krajské hygienické stanice celkem tři školská zařízení a jedna dětská skupina.

Kompletní znění přijatého usnesení:
Krizový štáb Ústeckého kraje doporučuje ředitelům všech škol v Ústeckém kraji, bez rozdílu zřizovatele, zvážit s ohledem na vývoj šíření onemocnění covid-19 a dalších akutních respiračních onemocnění ve škole a její spádové oblasti, v souladu s § 24 odst. 2 zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), vyhlášení volných dnů (tzv. ředitelské volno) pro žáky na dny 25. a 26. října 2021.

Termín příštího jednání Krizového štábu Ústeckého kraje nebyl stanovený. Krizový štáb bude svolán hejtmanem Ústeckého kraje operativně v případě potřeby.


TZ: Ústecký kraj