Kryštof s vysílačkou dorazil z Afriky na západ Čech

V neděli 4. 4. 2021 se konečně „odlepil“ z Maroka, překonal Gibraltar a přeletěl z Afriky do Evropy. V následujících dnech se Kryštof hlásil ze Španělska a Francie až dorazil do sousedního Německa.

!V Německu byl Kryštof dokonce zachycen a vyfotografován (12. 4. 2021) německými kolegy, kteří do naší kroužkovací stanice poslali jak jeho fotografie, tak číslo odečítacího kroužku, podle kterého byl čáp jasně identifikován," říká šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 
V úterý ráno (13. 4. 2021) Plzeňáci zprávu od německých kolegů dostali přes Kroužkovací stanici Národního muzea Praha, a to už čáp bílý Kryštof byl na cestě do Polžic nedaleko Horšovského Týna /DO/.  

Zde na lampě veřejného osvětlení od loňského roku (2020) evidují zvířecí záchranáři nové hnízdo čápů bílých obsazených celým párem s mláďaty, přičemž loni na hnízdě kroužkovali (v červnu 2020)  celkem tři čápata!

"S napětím budeme sledovat, co se bude dít, je to náš první čáp bílý s vysílačkou, který se vrátil z daleké Afriky, tak jak by se čápi bílí měli vracet. Přesněji do 15. dubna je vždy termín, který říkám lidem, že je pro přílet čápů normální a zároveň je ještě jistotou na standardní průběh hnízdění. Máme obrovskou radost a uvidíme, co bude dál. Nevylučuje se totiž varianta, že na hnízdě v Polžicích je už jiný pár, a tak by se musel náš čáp posunout někam jinam," vysvětluje Karel Makoň. 

foto: desop