Který vosk na auto pořídit? Vybírat byste měli i podle obsahu účinných látek

Tohle zná z vlastní zkušenosti každý motorista. I když se snaží, aby lak jeho plechového miláčka zůstal bez škrábance, ne vždy se to dokonale podaří. Někdy stačí odletující kamínek, jindy neopatrný řidič na parkovišti, a autolak je poškrábaný.

Kdo je perfekcionista, pak ho takový stav jeho vozu nemůže vůbec uspokojovat. Přitom řešení je na dosah ruky. O co se jedná?

Pořiďte si kvalitní vosk na auto

Lak na autě prostě trpí. To je známá pravda. Kdo ho chce ušetřit před působením povětrnostních vlivů, ten používá vosk na auto. Je výbornou ochranou proti pylům, prachu, UV záření a vyblednutí barvy. Je-li auto navoskováno, lze z něho nečistoty lépe a bez větší námahy odstranit. Na trhu jsou k dostání přírodní i syntetické vosky.

Jaký je rozdíl mezi přírodními a syntetickými vosky

Výhodou přírodních vosků je zdravotní nezávadnost, protože neobsahují chemické prostředky. Jejich základem bývá karnaubský vosk. Mají ale menší trvanlivost, a aplikaci je proto třeba opakovat po 3 až 6 měsících.

U syntetických laků oceníte rychlou aplikaci a některé dobré vlastnosti. Patří k nim i schopnost odpuzovat vodu a chránit lak vozu před odlétajícími kamínky a jiným drobným mechanickým poškozením. Syntetický vosk by neměl obsahovat příliš silikonu, protože hrozí riziko, že na autě dlouho nevydrží.

Pořizujeme leštičku na automobil

Když už se na laku vašeho automobilu nějaký ten škrábanec vyskytne, stojí za to ho opravit. Budete k tomu potřebovat vhodné nářadí. Tím je zejména leštička, která zvládne škrábanec zbrousit a lak opět vyleštit. Při jejím výběru byste měli zvážit některé parametry. Volit můžete mezi rotačními a orbitální modely. Důležitá je hmotnost leštičky, aby se vám dobře držela v rukou. Uvažovat byste měli i nad tím, jak často ji budete chtít používat. Pro občasné leštění totiž postačí koupit některý z hobby modelů, zatímco profesionálové si pořídí profi leštičku.

Zdroj obrázku: GBJSTOCK / Shutterstock.com