Landartový festival v Krušných horách letos oslaví 10 let

Tradiční česko-německý festival hudby, divadla a landartu již deset let pomáhá udržovat funkční velkou skupinu dobrovolníků z přilehlých českých i německých krajů, která pečuje o místní krajinu. Už od začátku festivalového setkávání jeho pořadatelé pracují například na záchraně budov, které na místě osady stály.

Území dnes již dávno zaniklé osady Königsmühle (Králův Mlýn) ožije v prvním srpnovém víkendu 6. – 8. 8. landartovým uměním, hudbou, divadlem a bohatým doprovodným programem. 

„Snažíme se uchránit zdejší krajinu pro budoucnost. Společně s Lesy ČR a Česko-německým fondem budoucnosti usilujeme o to, aby místo i nadále fungovalo jako místo setkání Čechů a Němců, kteří respektují zdejší krásnou a cennou přírodu a společnou historii,“ uvádí zakladatel festivalového setkání kulturolog a filmař Petr Mikšíček.

Pořadatelé festivalu už od prvního ročníku spolupracují s OŽP Ústeckého kraje a provádí lokální kosení, opravy ruin, úklidové brigády i vzdělávací pobyty pro mládež. Loňský ročník kvůli pandemickým omezením proběhl v komornější formě zejména s lidmi, kteří se na obnově osady Königsmühle už dlouhé roky podílejí. Letošní setkání je už plánováno pro širokou veřejnost zájemců o spojení divoké krajiny s uměním.

Landartové umění běžně v galeriích nenajdete. Své přirozené místo nachází v divoké krajině a je tvořeno vším, co je ve volné přírodě po ruce, ať už jde o trávu, kamení, či různé materiály ze dřeva. Takové umění má společné to, že je přímo vystaveno zubu času a dříve či později si jej příroda s krajinou bere zpět.  V lučních sálech krajiny pod širým nebem lze najít i výstavy fotografií, linoryty či díla ze skla. Samotnému festivalu předchází týdenní landartový workshop, během kterého budou čeští i němečtí umělci společně tvořit díla, která budou následně návštěvníkům v průběhu festivalu prezentována.

Ve třech dnech festivalu se návštěvníci můžou těšit na tvorbu 12 landartistů, 40 hudebníků, dvou divadel, 4 přednášejících i 10 performerů a řemeslníků. Mezi lákající hudební jména patří například zpěvačka Lenka Dusilová, The Envlps či novoborská kapela B4. Bude připraven bohatý program pro rodiny s dětmi, například geolokační hra s aplikací Živé hory, která pomocí vizualizací propojuje moderní technologie s historickými událostmi či umožňuje v krajině spatřit zaniklé objekty v jejich původní podobě. Novinkou festivalu bude historická ukázka bojů u Přísečnice z roku 1641 a polní mše.


Zdroj: Filip Stowasser