Letní dovolená v zimě? Tenerife!

Čím dál více Čechů využívá možnosti užít si léto i v zimních měsících. Ideálních míst, kam cestovat za koupáním ve vlnách a hřejivým sluníčkem, se nabízí mnoho, zejména v Asii či na ostrovech poblíž rovníku. Jeden takový vám dnes představíme v článku. Zabalte si kufry, zajistěte cestovní pojištění, kupte letenku a vyrazte za nekončícím létem na Tenerife.

Španělsko na západ od Maroka
Největší z Kanárských ostrovů, Tenerife, se nachází asi 300 km západně od afrického Maroka. Politicky však patří k Evropě, respektive ke Španělsku, je tedy součástí Evropské unie. Základní zdravotní péče vám tu bude poskytnuta jako jinde v EU na základě Evropského zdravotního průkazu – i tak se však vyplatí sjednat si cestovní pojištění, které vám pokryje i případný transport domů, úhradu všech léků a nabídne nonstop asistenci po telefonu.

Na jihu slunce, na severu vlhko
Severní část ostrova má vlhčí klima, častěji tu nebe schovávají mraky a prší tu. To ale svědčí místní zeleni, která tu bujně roste (zejména vinná réva). Na kamenitém jihu je pak podnebí suché, bez mráčku a teploty dosahují vyšších hodnot. V létě je na ostrově kolem 23–28 °C, během zimních měsíců 18–23 °C. Poměrně stálou teplotu bez větších výkyvů zajišťují pasátové severojižní větry – v zimě přinášejí teplý vzduch, v létě naopak chladnější.

Tipy na výlety
Na ostrově najdete kromě pláží s černým lávovým pískem i geografickou dominantu, Pico del Teide. Jedná se o nejvyšší horu Španělska a třetí nejvyšší světový vulkán. Kromě výstupu na vrchol stojí za pozornost i národní park, který horu obklopuje. Izolace ostrova dala vzniknout mnoha endemickým druhům flóry i fauny – například na blízkém ostrově La Gomera najdete původní vavřínové lesy, jež poskytují domov dalším jedinečným druhům. 

Kromě historických center měst (např. Santa Cruz de Tenerife, Puerto de la Cruz, Los Gigantes, Los Cristianos) na ostrově najdete i jednu z nejkrásnějších zoo na světě – Loro Park zaměřený na papoušky – a nejlepší aquapark světa. Siam Park je jedničkou pro rodiny s dětmi i adrenalinově založené turisty a nabízí nejen různé typy tobogánů, ale také pláž s umělými (až třímetrovými) vlnami a mnoho dalších atrakcí.

Delší pobyt si užijete více
Poznávací zájezdy na 8 dní s leteckou dopravou a polopenzí pořídíte kolem 30 000 Kč. Pokud si však chcete dovolenou opravdu užít, vyberte si zájezd na delší čas – jen tak budete moci zároveň relaxovat a prohlédnout si všechny krásy ostrova.

Léto v zimě na Kanárech
Po zhruba 4hodinovém letu můžete teplotně poskočit i o 20 °C a užívat si plnými doušky slunce a pláží. Kanáry jsou v létě častým turistickým cílem, v zimě tu ale budete zažívat volnější pláže i ulice a vyhnete se přeplněným atrakcím. Není nač čekat, díky Kanárským ostrovům si můžete užít letní dovolenou i v zimě.


PI