Letní sezona na Špičáku startuje. Udělá radost hlavně dětem

Novou sjezdovou dráhu na duších, dětské hřiště nebo naučnou stezku „Po stopách zajíce“ připravil jako své hlavní novinky letošní letní sezony Ski&Bike Špičák.

Oficiální start letního provozu lanovky, bikeparku a další nabídky (hřiště, rozhledna, naučná stezka aj.) je přichystán poslední květnovou sobotu 30.5. Tento večer se tu navíc pořádá koncert rockových kapel. „Investovali jsme do nastávající letní sezony přes 1 milion korun a věříme, že novinkami zaujmeme hlavně děti. Sjezd na duších s pohyblivým kobercem (dlouhým 30 metrů) a dětské hřiště u nástupu na lanovku se opravdu povedly. Vstup tam je možný i na jízdenku na lanovku, takže to je určitě výhodné i z tohoto ohledu,“ uvedl provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Poblíž těchto nových atrakcí vyrostla také cvičná minibiková dráha pro nejmenší bikery do 10-11 let s možností zapůjčení dětských kol či odrážedel pro nejmenší zdarma. Příští rok pak tady přibude vodní program (konkrétně např. vodní mlýn).   

Pro rodiny s dětmi v areálu též připravili ve spolupráci s Lesy ČR novou naučnou stezku nazvanou „Po stopách zajíce.“ Vede z vrcholu Špičáku od rozhledny na Rozvodí, přes Čertovo jezero a zpět k lanovce. „Je na ní deset stanovišť s kvízem zahrnujícím zdejší rostliny, stromy, živočichy a jiné zajímavosti. Kdo odpoví správně, vyjde mu v tajence jméno nejchytřejšího zajíce u nás na Špičáku a v kase obdrží malý dárek,“ představuje zhruba hodinu trvající vzdělávací procházku zdejší přírodou Radek Vaniš ze Ski&Bike Špičák.  

Rozhledna na vrcholu Špičáku, která před rokem naprosto proměnila a zatraktivnila scenérii horních partií střediska, se nyní na ochozu dočkala i panoramatických fotografií. „Je na nich také popis všech hlavních vrcholů či významných míst, které jsou odsud vidět,“ upřesnil V. Kasík. Plní se také schody rozhledny, kde se mohou cedulkami zvěčňovat/prezentovat jak lidé, tak firmy. „K dnešnímu dni už jich je obsazených 60 z celkových 135,“ dodává Kasík. Vstupné se neplatí. U rozhledny turisté toto léto najdou hezčí prostory v okolí stánku na občerstvení, kde budou moci posedět.   

Právě rozhledna přilákala v roce 2014 na Špičák rekordně turistů. Meziročně se jejich počet zvýšil o téměř 180 procent na celkových více než 40 000. „I bikerů bylo více o 10 procent, takže jsme atakovali hranici 11 000. Chceme v tomto trendu pokračovat. Samozřejmě tak, abychom ctili ochranu zdejší přírody. I léto se pro nás stalo ekonomicky rentabilní částí sezony a nemusíme už spoléhat jenom na lyžaře,“ konstatoval Kasík.         

Trasy bikeparku prošly tradiční modernizací překážek, hlavně těch dřevěných. Přibylo 6 nových skoků, včetně atraktivního skoku z bývalé startovací boudy v horní pasáži s výhledem do celého Železnorudského údolí. „Postavili jsme i dvě nová dřevěná přemostění jezerní cesty. Letošními úpravami jsme všechny tratě dokonale „vyhladili“. Jsou tak zábavnější i snazší pro začátečníky,“ charakterizoval je Jan Kasík (syn provozního ředitele), který má v areálu bikepark na starosti. 

V současnosti je zde k dispozici včetně skokových sekcí 7 tratí různé náročnosti o celkové délce přes 7 kilometrů. Už pošesté se tu pojede v polovině srpna jeden ze závodů seriálu Evropského poháru v downhillu. Ski&Bike Špičák opět jako jediný český bikepark figuruje v systému Gravity Card, což je speciální sezónní jízdenka za jednotnou cenu. Zahrnuje 12 evropských středisek (Špičák v ČR, plus Německo, Rakousko, Švýcarsko a Slovensko). „Do výměny kol v půjčovně, kde nyní máme většinou zcela nová, jsme investovali téměř půlmilionu korun.  Otevíráme též vlastní bikovou školu „Gravity Academy“ s výukou začátečníků, pokročilých a pořádáním kempů. K dispozici jsou instruktoři – licencovaní trenéři cyklistiky, s letitou zkušeností ve výuce,“ upřesnil Jan Kasík.  

Letní provoz  Ski&Bike Špičák letos začíná víkendy 30. – 31. května a 13. – 14. června. Každodenní provoz pak zahajuje 15. června a končí 13. září. Potom bude otevřeno opět jen o víkendech až do 25. října. Zájmem střediska je ale zahajovat letní sezonu už začátkem května, kdy v současnosti i teploty na horách přejí cyklistům či ostatním letním návštěvníkům. „Přesvědčuje nás o tom zájem samotných lidí, kteří o prvních květnových víkendech proudí skrz areál. Nechápavě se nás ptají, proč nemohou vyjet nahoru lanovkou, jako jsou zvyklí třeba v nedalekém Německu. Chceme o tom do budoucna přesvědčit správu CHKO,“ vytyčuje jeden z dalších rozvojových cílů V. Kasík.  

Lanovka je létě v provozu od pondělí do čtvrtka a v neděli od 9 do 17 hodin. V pátek a sobotu o  hodinu déle - do 18 hodin. Ostatní nabídka střediska včetně bikeparku a rozhledny, tyto časy kopíruje.