Léto ve školách a školkách v Praze 13 bude rušné

Na prázdninové měsíce naplánovala městská část Praha 13 ve svých školských zařízeních opravy a rekonstrukce za více než 6,5 milionu korun.

Zároveň radnice přispěla dotací ve výši dvě stě tisíc korun na 47 dětských příměstských táborů a deset EDU kempů.

„Tradiční plánování prázdninových aktivit ve školských zařízeních proběhlo ve spolupráci s vedením našich škol a školek. Ředitelé a ředitelky spolu se správcovskou firmou vytipovali údržbu a opravy, které je nejvhodnější realizovat v době, kdy ve školách nejsou děti. Ve velké většině se jedná o rozsáhlejší výmalby učeben a chodeb v jednotlivých budovách a další potřebné úpravy v hodnotě zhruba 6,5 milionů korun,“ řekl starosta městské části Praha 13 David Vodrážka.

Dalším realizovaným požadavkem pak bude výměna opotřebovaných podlahových krytin v základních školách a nalepení koberců v mateřských školách. Tyto všeobecně nejrozšířenější požadavky jsou pak doplněny některými „specialitami“, jako například dobudování stínidla na pískoviště, vybourání příček mezi učebnami, v jedné z mateřských škol výměna osvětlení apod. Kromě toho začnou práce na výměně oken a to u vybraných mateřských škol, kde ještě výměna dřevěných oken za plastová neproběhla. Další významnou akcí je pak oprava běžecké dráhy na školním hřišti FZŠ Mezi Školami, kterou zvlnily kořeny topolů. Zde by zároveň mělo dojít k revitalizaci stávajícího prostoru na multifunkční sportovní hřiště s umělým povrchem.

„Každoročně zůstávají některé mateřské školy v provozu, aby tak vyšly vstříc potřebám rodičů. V základních školách pak jsou naplánované Letní EDU kempy, které připravil Dům dětí a mládeže Stodůlky ve spolupráci se základními školami Prahy 13. Ty nabídnou aktivity, které by alespoň částečně pomohly nahradit letošní výpadek ve výuce,“ řekla místostarostka Marcela Plesníková.

Půjde o kombinaci výuky odlehčené sportem a hrami. Kempy budou probíhat v jednotlivých základních školách, ve školních zahradách, na hřištích a sportovištích, v okolní přírodě nebo v Centrálním parku. Díky dotaci MŠMT budou zdarma. Městská část Praha 13 na ně přispěla částkou 100 000 Kč a další, stejně velkou částkou přispěla na pořádání tradičních a velmi oblíbených příměstských táborů. Zmíněných EDU kempů bude v Praze 13 celkem 10 a příměstských táborů se plánuje 47.