Lhota slaví 700 let od založení, obvod připravil celodenní oslavy

Sedm set let své existence si připomene Lhota, desátý plzeňský městský obvod. Celodenní akci pro veřejnost připravilo jeho vedení ve spolupráci s místními spolky a dobrovolníky na sobotu 28. května.

Má podtitul Lhota nás baví už 700 let. Na návštěvníky čeká historický program, vystoupení různých zájmových sdružení a spolků, soutěž o nejlepší lhotský koláč a hudební produkce.

V sobotu 28. května hodinu před polednem zahájí výstřel z děla na návsi ve Lhotě oslavy významného výročí obce, první písemné zmínky, která se datuje rokem 1320, kdy Vilém z Litic, purkrabí královského hradu Přimda, daroval Lhotu premonstrátskému klášteru panen v Chotěšově za tehdejšího probošta Pernolda.

„Je třeba si připomínat dějiny, protože bez minulosti není budoucnost. A Lhota se díky předešlým událostem a rozhodnutím mohla stát moderní částí Plzně, kde vedle sebe dokáží žít starousedlíci i nově příchozí, kteří si Lhotu vybrali jako svůj domov,“ uvedla Zdeňka Hončarová, starostka Městského obvodu Plzeň 10 - Lhota. „Oslavovat jsme měli v roce 2020, ale do našich plánu zasáhla pandemie covidu-19. Protože se jedná o velmi významnou událost našeho obvodu, připravili jsme k tomuto výročí Den Lhoty až v letošním roce,“ upřesnila starostka.

Historickou část programu, v němž projde kolem návsi průvod, uskuteční se rytířský jezdecký turnaj nebo se odehraje lapení loupežníka včetně jeho popravy, zajistí spolek Rytíři Koruny České. Vystoupení domácích zájmových sdružení a spolků doplní hudební uskupení Dóma, divadelní představení v podání ochotnického spolku Tadeáš Guláš, vyhlášení soutěže o nejlepší lhotský koláč, dětská ponožková bitva, tvořivé dílny pro děti, kejklíři, opičí dráha, dobová hudba nebo workshop pro seniory. Podvečer i večer budou patřit hudebním produkcím v podání skupiny COP, BlueGate, Faux pase Fonet a Disharmonici. Celodenní program doplní výstava fotografií a obrazů Lhoty.

Městský obvod Plzeň 10 - Lhota se rozkládá v jihozápadním okraji Plzně na ploše 389 hektarů. Vznikl 1. ledna 2003 na základě Dohody o připojení obce Lhota k městu Plzni. K 1. lednu 2021 bylo v obvodu trvale hlášeno 1 692 státních občanů České republiky. V roce 2002 měla Lhota kolem 400 občanů, což dokazuje vysokou dynamiku stavebního rozvoje tamního území a předpokládaný trvalý růst počtu obyvatel.

Obec Lhota byla pravděpodobně založena mocným rodem Drslaviců, kterým patřilo území na pravém i levém břehu řeky Radbuzy. Kdy se tak stalo, není možné přesně zjistit, ale podle jména obce to bylo asi počátkem 13. století. Lze se domnívat, že byla založena jako poddanská ves pánů z Litic.

Ve Lhotě byla v posledních letech postavena mateřská škola, revitalizována náves, rozšířeno dětské hřiště, postavena sokolovna s tělocvičnou, která zároveň slouží jako společenský sál. V současné době se pracuje na splaškové kanalizaci.

ilustrační foto: plzen.eu


Štítky: lhotaregion24