Lidem s 3. dávkou očkování proti COVID-19 se platnost očkovacích certifikátů prodlužuje bez omezení

Po absolvování 3. posilovací dávky očkování proti COVID-19 se lidem prodlouží platnost očkovacích certifikátů na neurčito. Jinak od 15. února 2022 dojde v případě občanů bez 3. dávky ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů na 9 měsíců.

Ti, kteří byli očkováni před 7. květnem 2021 druhou dávkou a posilovací dávku nemají, tedy o platnost certifikátů přijdou. Opatření se nevztahuje na děti a mladé lidi do 18 let. Změna vyplynula z nařízení EU.

Karlovarský kraj v této souvislosti vyzývá obyvatele, kteří se ještě pro 3. posilovací dávku nerozhodli, aby vzali v úvahu i tento termín stanovený vládním opatřením. „Zvážit očkování 3. posilovací dávkou by měli všichni občané, kteří zatím mají jen dvě dávky. Třetí dávka jednak významně snižuje riziko těžkého průběhu onemocnění COVID-19, ale také znamená prodloužení platnosti očkovacího certifikátu, kterým se lidé prokazují při cestování, při účasti na kulturních a sportovních akcích a při dalších příležitostech. Navíc po zneplatnění certifikátu je nutné celé takzvané očkovací schéma podstoupit znovu od 1. dávky,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Zdroj: Krajské listy