Mariánské Lázně: Město si připomíná 110 let od návštěvy Sigmunda Freuda

Letos si budou Mariánské Lázně připomínat 110 let od doby, kdy město navštívil známý zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud. Nejznámější psycholog přijel z Vídně 17. července 1913 s dcerami Annou a Sofií, s chotí Martou a manželčinou sestrou Minnou.

Celá Freudova rodina byla ubytována ve vile Turba, patřící MuDr. Hansu Turbovi, starostovi města. Jak je známo, Sigmund Freud měl potíže se zánětem žlučníku a tlustého střeva a strávil u svého lékaře v Mariánských Lázních více než měsíc. S léčbou byl spokojen, ale vlhké a chladné počasí toho roku jej přivedlo do depresivní nálady. 

Město nezapomnělo na slavného hosta, proto v roce 2002 byla Freudovi odhalena připomínková dvoudeska s plastikou. Od 50. let se ve vile Turbo nachází městská knihovna. Ředitelka knihovny p. Baťková plánuje k zahájení lázeňské sezony připravit výstavu z Freudových publikací a knih a o tomto zakladateli psychoanalýzy jako připomínku pobytu slavného psychoanalytika. 

Hans Turba vilu začal stavět na začátku 20. století. Architektonický projekt vypracoval stavitel Ignaz König, jenž tvořil ve stylu pozdního historismu inspirovaného různými staršími architektonickými styly. 

Mariánské Lázně jsou městem, které navštívily stovky známých osobností z celého světa. Podle starosty města Martina Hurajčíka je důležité na to pamatovat jak pro udržení povědomí o historii města, tak pro přilákání nových turistů za rekreací a právě i historií.