Měsíc ekologické osvěty! Na MČ Praha 10 bude Duben bez odpadů

Na tradiční zapojení do celostátní akce „Ukliďme Česko“ navazuje MČ Praha 10 vlastní osvětovou kampaní.

V rámci Dubna bez odpadů bude Desítka svým občanům radit, jak předcházet vzniku odpadu, jak snižovat jeho objem a správně třídit. Bude při tom spolupracovat s řadou profesních organizací či školami na svém území.

Iniciativa „Společně ukliďme Prahu 10“ (tradiční součást akce „Ukliďme Česko“) bude letos, vzhledem k aktuální epidemické situaci, specifická. S pytlem a pracovními rukavicemi občané v sobotu 27. března nemohou vyrazit hromadně. „Spojte úklid s procházkou nebo poznáním nových míst na Desítce,“ vyzývá proto radnice (www.facebook.com). Některé tradiční desítkové úklidy pak proběhnou v případě příznivější situace v pozdějším termínu (v rámci druhé národní kampaně „Ukliďme svět“). 

Městská část zároveň nechce, aby zůstalo pouze u jednorázových aktivit, proto přichází s měsícem plným „odpadové osvěty“.

„Občané se od nás dozvědí řadu praktických informací. Hodně předmětů, které plánujeme vyhodit do kontejneru, může ještě najít využití jinde a jinak. Sešlapávat odpad je mnohem důležitější, než se zdá. A ke třídění jsme vytvořili velmi podrobný materiál, kam co patří,“ shrnuje 1. místostarostka městské části Jana Komrsková (Piráti), která má v gesci mj. životní prostředí

Dva základní informační vizuály už visí po celém území Desítky, následovat bude spousta dalších podrobnějších materiálů.

„Ty budou rozdělené podle základních oblastí, které jsme si identifikovali, a to jsou: odmítni, redukuj, použij zas, recykluj a pěstuj. Zároveň budeme speciálně upozorňovat na fungování klasických i mobilních sběrných dvorů nebo možnosti, jak nám obyvatelé mohou hlásit podněty. Pokud jim někde chybí kontejner na tříděný odpad, mohou nově psát na speciálně zřízený mail bezodpadu@praha10.cz,“ říká 1. místostarostka Komrsková

Na sociálních sítích se postupně budou objevovat i materiály či zajímavosti profesních organizací, které Desítka oslovila. Dlouhodobě na edukaci spolupracuje se společností odpadového hospodářství AVE Pražské komunální služby a.s., nově navázala kooperaci například s organizací Každá plechovka se počítá, jejíž kontejner v podobě plechového srdce bude na Desítku instalovaný. Kreativní duo (2Lehrerinen) učitelek ze ZŠ Karla Čapka pak vytvoří originální online únikovou hru s odpadovou tematikou doplnit.

„Kampaní chceme lidi motivovat k lepší osobní odpovědnosti při nakládání s odpadem a komplexnějšímu přemýšlení o této tematice,“ uvádí Milan Maršálek (VLASTA), předseda Výboru pro životní prostředí a infrastrukturu. „Jsem rád, že se nám v souvislosti s přípravou aktivity podařilo prohloubit spolupráci s některými organizacemi a aktivními občany a navázat nová partnerství. V aktivitách budeme pokračovat i po skončení Dubna bez odpadů,“ ubezpečuje zastupitel Maršálek.