Město podpoří Nadaci 700 let města Plzně, Aeroklub Plasy i Post Bellum

Zastupitelstvo města Plzně schválilo poskytnutí individuálních finančních dotací celkem čtyřem žadatelům z rozpočtu Kanceláře primátora.

Celkem 3,315 milionu korun si rozdělí Nadace 700 let města Plzně, Československá obec legionářská, z. s., Aeroklub Plasy, z. s. a POST BELLUM, z. ú.

„Nejvyšší finanční částku, tři miliony korun, získá Nadace 700 let města Plzně, která od roku 1993 podporuje realizátory plzeňských kulturních a sportovních projektů. V letošním roce chce především podpořit kulturní a sportovní aktivity, které byly v roce 2020 zasaženy koronavirovou krizí a pomoci jejich organizátorům s návratem do kalendáře akcí města. Po několika letech by nadace opět ráda podpořila obnovu drobných i větších památek v Plzni tak, jak to činila v minulých letech. Nadace je také pořadatelem řady vlastních projektů. Nadace se tak podporou více než stovky projektů a realizací vlastních akcí podílí na obohacení kulturního a sportovního života nejen obyvatel města, ale i jeho návštěvníků,“ vysvětlil primátor města Martin Baxa.

Československá obec legionářská, z. s. získá podporu od města ve výši 70 tisíc korun na činnost spolku v letošním roce.

„Aeroklub Plasy z. s. požádal o podporu akce Den ve vzduchu 2021, od města získá 45 tisíc korun od města. V očích veřejnosti se dnes již jedná o velice respektovanou akci se širokým sportovním i kulturním dopadem, která svým významem překračuje hranice celého regionu. Pravidelně se této akce, která je součástí doprovodného programu Slavností svobody, účastní kolem 15 tisíc návštěvníků,“ doplnil primátor Martin Baxa.

Částkou 200 tisíc korun podpoří město celoroční provoz pobočky Paměti národa Plzeňského kraje včetně natáčení vzpomínek pamětníků 20. století. „Posláním společnosti je dokumentace vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí a rozšiřování povědomí veřejnosti o těchto příbězích, svědectvích, hodnotách předešlých generací, zkoumání a analýza uvedených historických fenoménů a událostí,“ řekl primátor Martin Baxa.