Mouřenec láká na muziku, hostem je Emil Kintzl

Léto na Mouřenci pokračuje koncertem vokálního souboru Canticorum. Šumavský kostel zve o víkendu i na recitál písničkáře Toníka Jelínka, setkání s legendou Emilem Kintzlem a komentované prohlídky.

Dvěma koncerty pokračuje o víkendu Léto na Mouřenci 2015. V sobotu večer vystoupí v tomto šumavském kostele nad Annínem plzeňský vokální soubor Canticorum. Koncert začíná v 19 hodin. Hostem večera bude legendární šumavský pamětník, učitel a sportovec Emil Kintzl. Pro zájemce je připravená také noční prohlídka kostela a kostnice. V neděli odpoledne od 14 hodin přivítá Mouřenec písničkáře Toníka Yettiho Jelínka s pořadem Modlitba za Šumavu. Během obou víkendových dnů mohou lidé přijít na Mouřenec také na pravidelné letní komentovan&eac ute; prohlídky.

SOBOTA

Dveře dokořán bude mít Mouřenec v sobotu od 11 a od 12 hodin, kdy začínají komentované prohlídky. Poté začnou přípravy na večerní a noční program. „První letošní Mouřenecká noc začíná v 19 hodin. Při koncertu plzeňského vokálního souboru Canticorum zazní duchovní, lidové i populární skladby. Každý se může přesvědčit, že muziku jde dělat i bez nástrojů. Stačí šikovně používat hlasivky, ruce nebo nohy a žádaný zvuk je na světě. Vokální soubor Canticorum to umí výborně ,“ láká jeden z pořadatelů mouřeneckých akcí Lukáš Milota. „Jsem moc rád, že hostem večera  bude pan Emil Kintzl, který pohovoří o seriálu a knize Zmizelá Šumava, promluví o natáčení seriálu Policie Modrava a prozradí, jaký vztah má k Mouřenci. Těším se na jeho vzpomínky a poutavé vyprávění o Šumavě,“ dodává Milota. Ve 21:30 Mouřenec rozzáří svíčky a začne komentovaná prohlídka kostela a kostnice. Vstupné na sobotní večer je dobrovolné.

NEDĚLE

Nedělní program na Mouřenci začíná v 11 hodin komentovanými prohlídkami.  Na ně od 14 hodin naváže kytarový recitál písničkáře Toníka Yettiho Jelínka. „Svými písněmi vyjadřuje svůj hluboký vztah k Šumavě. Ukazuje nám také, že i píseň v podání folkového zpěváka může být modlitbou. A některá místa na Šumavě stále naše modlitby potřebují,“ říká farář Tomas van Zavrel, který písně propojí duchovními promluvami. Vstupné na recitál je 50 korun.

Cyklus Léto na Mouřenci 2015 pokračuje i v dalších týdnech. V sobotu 18. července v 19 hodin začíná varhanní koncert Markéty Schley Reindlové, kterou doprovodí vynikající sopranistka Gabriela Pechmannová. O den později, v neděli 19. července od 14 hodin, rozezní Mouřenec sólista Divadla J. K. Tyla v Plzni Aleš Kohout a zpěvačka Marcela Puldová. Společně přednesou známé melodie z Jesus Christ Superstar, Zvoník od Matky Boží a dalších muzikálů. Během dalších víkendů pozve Mouřenec na Barokní večer, koncerty skupin Pokus a Druhý pokus, na přednášku prof. Jana Royta o freskách, filmová promítání, divadelní ; představení nebo na druhý letošní dětský den. „Tématem letošního léta na Mouřenci je obnova šumavských kaplí a kostelů. Součástí některých akcí proto budou setkání s lidmi, kteří obnovili kaple v Paštích nebo Vatěticích nebo se pustili do obnovy kostela v Prášilech,“ uzavírá Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence.

Nezávisle na odpoledních nebo večerních akcích probíhají komentované prohlídky kostela, kostnice a nového mouřeneckého muzea. Konají se denně kromě pondělí a pátku vždy od 11 a 12 hodin. Návštěvníci platí doporučené vstupné 40 korun.

Další informace na:

www.pratelemourence.cz

nebo na: www.facebook.com/mourenec