Mouřenec slaví 30 let od záchrany - s biskupem Radkovským a Pavlem Šporclem

Spolek Přátelé Mouřence zve na oslavu 30 let od znovuvysvěcení kostela svatého Mořice na Mouřenci. Přesně před 30 lety skončily záchranné práce a kostel dostal zpět svou krásu a funkci.

Románsko-gotický chrám ze 13. století, jeden z nejstarších na Šumavě, po válce zchátral a za minulého režimu ho lidé zničili a rozkradli. Díky iniciativě odsunutých rodáků a jejich sbírce se ale podařilo kostel s barokní kostnicí opravit a 26. září 1993 ho znovu vysvětil českobudějovický biskup Mons. Antonín Liška. Třicáté výročí těchto událostí si lidé z obou stran hranice připomenou o tomto víkendu při česko-německé slavnosti.

Začne v sobotu v 10 hodin výstavou fotografií a promítáním videí mapujících nedávnou minulost a současnost kostela ve stodole na návsi v Anníně. Vernisáž doprovodí hudební duo Harald Dobler a Johanna Treimer z Viechtachu. Hlavním bodem programu bude od 14 hodin česko-německá poutní mše svatá za účasti rodáků a místních lidí, kterou bude celebrovat emeritní plzeňský biskup Mons. František Radkovský. Mši doprovodí sušický sbor Svatobor, který byl i u slavnostního znovuvysvěcení před 30 lety. Odpoledne bude věnované neformálním rozhovorům a setkání Čechů a Němců. Večer od 19 hodin kostel na Mouřenci zve na koncert světově uznávaného houslového virtuosa Pavla Šporcla, který zahraje klasické i populární skladby. V neděli program pokračuje česko-německým setkáním. Od 14 do 16 hodin bude kostel přístupný k prohlídkám a před kostelem budou hrát dechové kapely Die Biei Blech Blosa z Bodenmaisu a sušická Solovačka. „Máme důvod se radovat a být vděční. Spolek rodáků Fördekreis zur Erhaltung von St. Maurenzen kostel zachránil před zkázou a náš spolek Přátelé Mouřence usiluje o jeho další obnovu a oživení a pořádá duchovní a kulturní akce. Mouřenec má obrovské štěstí. Má u sebe dva spolky, které výborně spolupracují a jejich členové se stali dobrými přáteli. Máme společný cíl. Chceme, aby kostel byl místem smíření a přinášel radost a sílu lidem dobré vůle z obou stran hranice,“ říká předseda spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota a dodává: „Daří se nám společně také kostel neustále zvelebovat. Důkazem je obnovený nátěr fasády, který v uplynulých letech spolufinancovaly naše spolky, církev a Česko-německý fond budoucnosti. O dokončení nátěru všech zbývajících stěn vděčíme místní firmě a jednomu nadšenci, kteří práce provedli jako dobrý skutek a sponzorským způsobem. Díky nim se podařilo také po letech umístit do výklenku nad vchodem do kostela pískovcovou sochu sv. Mořice, kterou před 6 lety vytvořil pro kostel sochař Bartoloměj Štěrba. “Česko-německou spolupráci si pochvaluje i současná předsedkyně německého podpůrného spolku Förderkreis zur Erhaltung von St.Maurenzen: „ 30 let je dlouhá doba. Tak dlouho trvá přátelství lidí kolem Mouřence. Uprostřed Evropy tady ukazujeme, jak se lidé můžou po válečných a totalitních dobách  znovu najít. Už 30 le tje kostel svatého Mořice středobodem na mostě mezi Bavorskem a Čechami.“

Mouřenec má letos hned dva důvody ke slavení. Kromě 30. výročí znovuvysvěcení si připomíná i 20 let, kdy díky další německé sbírce přibyly do věže dva nové zvony sv. Mořic a sv. Vintíř. Na jejich počest uspořádali na Mouřenci koncert legendárních sourozenců Hany a Petra Ulrychových a skupiny Javory, který bude ve čtvrtek 5. října 2023 v 19 hodin. Vstupenky na velké mouřenecké koncerty je možné vždy kupovat v kině v Sušici a online na www.sirkus.cz. „Sourozenci Ulrychovi v našem regionu už dlouho nevystupovali a možná by to tak bylo i dál. Jsem rád, že se podařilo po několika letech koncert domluvit a věřím, že přijedou posluchači z blízka i z daleka. A když je to koncert ke 20. narozeninám našich zvonů, těším se,že kromě písní Javory, Ideál, Kdysi před léty nebo Zvláštní znamení, zazní i krásná píseň Zvon, kterou ty naše zvony důstojně oslavíme,“ uzavírá Milota ze spolku Přátelé Mouřence.


Štítky: mouřenec