Na Doubravce opět naděloval Chlumonoš zvířecích záchranářů

Po dvanácté se sešli rodiče s dětmi na Záchranné stanici živočichů v Plzni, aby se po 17. hodině na světýlky vyznačené cestě společně vydali do nedaleko lesa za Chlumonošem.

Prvního Chlumonoše realizovali členové DES OP v Plzni na Doubravce pod Chlumem v roce 2010. Tehdy ještě nesmělý nápad pro rodiče s dětmi pod názvem „Rozsvícení vánočního stromečku pod Chlumem“ byl realizovaný den po Štědrém dni 25.12. 2010  a sešlo se zhruba kolem 40 účastníků.
 

"Následovaly další ročníky a vždy 25. 12. jsme vyráželi ze ZSŽ Plzeň pod Chlum rozsvítit vánoční stromeček a rozzářit oči dětí, které chtěly věřit tomu, že tak jako v Krkonoších mají Krakonoše, tak my na Doubravce máme v polesí Chlum svého Chlumonoše. Zatímco první ročníky byly pouze s Chlumonošem, postupně se ke Chlumonošovi přidal i anděl s plzeňského znaku v podání výborné Kateřiny Kolafové, provdané Vitákové," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 
 S drobnými úpravami scénáře pak ekologové rozsvěceli stromeček a rozdávali dárečky dětem každý rok. Jednou měl Chlumonoš i vlastní domek, jednou spouštěli anděla z nebe, pak přilétly dárky v koši, následně pomáhal hejkal.
 
 "A tady bych rád poděkoval všem těm našim lidem, kteří se již 12 let spolupodílejí na realizaci celé akce. Do letošního roku to byl krom jednoho roku Bohuslav Ježdík jako Chlumonoš, spolu s ním již zmiňovaný anděl v podání Kateřiny Kolafové – Vitákové. Technická podpora všech dvanácti ročníků Petr Burget a Petr Kokoška, samozřejmě Hana Makoňová a dále pak Miloš Paisker st. i ml., Radek Zeman, David Burget, Segečovi, Formanovi a další. Děkuji všem, jelikož akce je vždy organizačně a na přípravu velice náročná," říká Makoň.
 

Letošní dvanáctý ročník 2022 byl z důvodů komplikovaného zdravotního stavu Bohuslava Ježdíka v podání zastupujícího Chlumonoše Petra Kokošky, nechyběl ani anděl a jeho andělské pohlazení v podání Káti, v organizačním týmu nechyběl stálice Petr Burget, nově pak po několikáté Olga Štěpánková a Jan Kokoška. O hudební doprovod se již poněkolikáté postarala Emička Nováková a nově pak Hanina Makoňová, pod taktovkou a vedením Kájiny Marcelové.
 
"Myslím, že se akce opět vydařila a potěšila malé i velké účastníky," uzavírá Karel Makoň.

foto: desop