Na Praze 2 chytré zavlažování zeleně šetří náklady na vodu i energie

Praha 2 v reakci na zhoršující se klimatické změny postupně zavádí nové způsoby v péči o zeleň a veřejná prostranství. Čím dál častěji také využívá moderní technologie a chytrá řešení.

Jedním z takových projektů je i inteligentní zavlažování parků, které městská část v minulém roce pilotně vyzkoušela v sadech Bratří Čapků. Dálkově řízený systém závlahy se osvědčil, proto se radnice rozhodla tuto technologii nasadit i do dalšího parku, a to do Riegrových sadů.

„Praha 2 je centrální městskou částí. Naše zeleň je často vystavena extrémním podmínkám, jako je nízká propustnost půdy nebo vysoké teploty způsobené hustou zástavbou. Proto hledáme možnosti, jak těmto dopadům co nejvíce předcházet.  V roce 2019 jsme tak začali spolupracovat s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a nechali si zpracovat studii, ve které odborníci navrhli celou řadu systémových opatření a úprav, díky kterým bude naše městská krajina schopna obstát i v podmínkách očekávaných klimatických změn. Tato opatření teď postupně zavádíme do praxe. Doplňujeme zeleň v parcích i ulicích, zakládáme květnaté louky, budujeme nové vodní prvky a retenční nádrže na zachycování dešťové vody, formou grantů podporujeme revitalizace vnitrobloků i environmentální výchovu a vzdělávání dětí,“ vysvětluje strategii radnice starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která mimo jiné koordinuje projekty programu Udržitelná dvojka.

V rámci něj městská část navrhuje a realizuje opatření v oblasti životního prostředí a adaptace na klimatické změny.

„Jako moderní městská část podporujeme rozvoj moderní technologie a v péči o zeleň, veřejná prostranství i svěřený majetek využíváme technologicky pokročilá řešení. Kromě chytrých řešení v oblasti energetiky a nakládání s odpady, budujeme také nové dobíjecí stanice pro elektromobily nebo chytré lampy. Pro Prahu 2 se jedná jednoznačně o investice do budoucnosti, které se nám dle propočtů několikanásobně vrátí,“ dodává zastupitel městské části Praha 2 Jan Recman, který je zodpovědný za chytrá řešení v rámci projektu Udržitelná dvojka.

Zavádění nových technologií a postupů v oblasti péče o zeleň a nakládání s vodou již přináší první konkrétní výsledky. Pilotní projekt inteligentního zavlažování v sadech Bratří Čapků radnici v loňském roce ušetřil nejen náklady za vodu a energii, ale i případné budoucí investice do obnovy výsadby.

„Praha 2 byla první městskou částí, která se rozhodla náš systém vyzkoušet. Teď, s odstupem času se ukazuje, že jak správné to rozhodnutí bylo. Podařilo se nám dosáhnout snížení spotřeby vody o 56 % a troufáme si říct, že se zlepšila i kvalita zeleně v parku. Se stejnými ambicemi pokračujeme ve spolupráci s radnicí i letos, kdy rozšiřujeme projekt do jednoho z nejnavštěvovanějších parků v Praze – Riegrových sadů,“ uvádí Vojtěch Malina ze společnosti CleverFarm, a.s., která chytrou technologii v parcích pro radnici instaluje.

Senzory a další sofistikovaná zařízení kromě úhrnu srážek a vlhkosti půdy počítají také evapotranspiraci, a to díky monitoringu vlhkosti a teploty vzduchu, slunečního svitu a síly větru. Zavlažovací plány pak nastaví podle aktuálně naměřených podmínek, což v konečném důsledku vede k již zmíněným úsporám vody a energie.

Inteligentní závlahu na vyhlídkové louce v Riegrových sadech nově řídí systém čtrnácti monitorovacích zařízení a devíti řídících jednotek. Jednorázové náklady na pořízení systému stály necelých 165 tisíc korun, za provoz celého systému radnice zaplatí 1 700 korun měsíčně.