Na trať v Zoo Praha opět vyjede legendární dětská tramvaj

V sobotu 5. června dopoledne se v Zoo Praha znovu rozjede oblíbená dětská tramvajka.

Po celkové rekonstrukci bude nejen sloužit dalším generacím dětských návštěvníků zoologické zahrady, ale jistě také vzbudí nostalgické vzpomínky u mnohých rodičů, nebo dokonce prarodičů, kteří se v ní vozili před desítkami let.

„Všechny tři tramvajové vozy i koleje jsme od jejich majitelů – rodiny Paldusových – odkoupili a po důkladné rekonstrukci začneme od této soboty legendární dětskou tramvajku znovu provozovat,“ řekl ředitel Miroslav Bobek. „Na první jízdu obnovenou tramvajku vypraví paní Jaroslava Paldusová, která ji obsluhovala plných 43 let a byla svými dětskými zákazníky nesmírně oblíbená.“

Tramvajku v roce 1976 vyrobil pan Vratislav Paldus. Už tehdy měla číslo 11 a označení cílové stanice Liboc – Divoká Šárka, nejezdila ale na elektřinu. Elektromotor a baterie dostala tramvajka až později. V roce 2001 se pak přestěhovala na nové místo poblíž restaurace Gaston. Po známé trati bez výhybky jezdila populární dětská tramvaj na okruhu dlouhém 97 metrů až do předloňského listopadu. S její rekonstrukcí pomohli i experti z Výzkumného ústavu kolejových vozidel a Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Sobotní program začíná od 10.30 hudebním vystoupením. Krátce před 11. hodinou pak ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek společně s paní Jaroslavou Paldusovou a technickým ředitelem Dopravního podniku hl. m. Prahy Janem Šurovským slavnostně obnoví provoz tramvajky na trati v areálu zoo. Až do 16.00 čeká na návštěvníky také doprovodný program v podobě kreativních dílen, soutěžní stezky i nabídky suvenýrů se symbolikou dětské tramvajky.

Dopravní podnik hl. m. Prahy nasadí na linku 41 v rámci této akce historickou tramvaj, která byla předlohou právě dětské tramvajky v Zoo Praha. Po celý den pak budou v obou tramvajích vzájemně akceptovány dětské jízdenky.

Doprovodný program pro návštěvníky (10.00–16.00)

  • Kreativní dílna a výroba historické čepice: Mezi 10.00 a 16.00 mohou návštěvníci zavítat do výtvarné dílny, kde si vyrobí papírovou čepici po vzoru té historické z doby uvedení tramvajky na trať.

  • Kvízová a herní stezka a soutěž o model dětské tramvajky: Od 10.00 do 16.00 budou moci návštěvníci vyrazit od hlavního vchodu směrem k dětské tramvajce po soutěžní stezce s historickými fotografiemi dopravních prostředků. Na závěr budou vyhlášeni dva vítězové kvízu. Oba získají model tramvajky, první bude vyhlášen ve 12.00 a druhý v 16.00.