Na výsadbu ovocných a listnatých stromů vyhradil kraj milion

Na projekt „Podpora výsadby stromů v Plzeňském kraji 2020“ na území Plzeňského kraje vyčlenil kraj jeden milion korun.

Cílem projektu je zapojení veřejnosti do ochrany životního prostředí výsadbou listnatých a ovocných stromů. Vysazením stromů se podpoří zlepšení mikroklimatických a biologických podmínek, zejména pozitivním ovlivněním teploty a vlhkosti v letních měsících, zvýšením podílu kyslíku v ovzduší, snížením prašnosti a hlučnosti v místě a v neposlední řadě výsadba podpoří zvýšení biodiverzity organizmů. 

Průměrná cena jednoho stromku (vysokokmenu) se předpokládá v ceně cca 1 500 Kč za kus včetně dopravy do distribučního místa a výdeje oprávněným žadatelům, minimální výše hodnoty uznatelného sadebního materiálu pro jednu přihlášku je stanovena na 3 000 Kč (s DPH), maximální výše je stanovena pro jednu přihlášku na 10 000 Kč (s DPH).

Předpokládaný časový harmonogram projektu: 

•jaro 2020 – vyhlášení výzvy projektu od 2. 3. – 30. 4., sběr a vyhodnocení přihlášek, zajištění sadebního materiálu

•podzim 2020 – předání stromků oprávněným žadatelům, po kterém následuje realizace výsadby.

Projekt „Podpora výsadby stromů v Plzeňském kraji 2020“ je určen všem fyzickým osobám s trvalým pobytem na území Plzeňského kraje, které projeví zájem o výsadbu vybraných listnatých a ovocných stromů ve formě vysokokmenů na území Plzeňského kraje. Žádosti budou vyřizovány dle došlého pořadí do vyčerpání alokované částky.