Narozeniny Karla IV. se budou slavit na Velharticích

Přijeďte na velhartický hrad v sobotu 11. nebo v neděli 12. května. Zveme vás do roku 1369. Je květen a císař Karel IV. se chystá k oslavě 53. narozenin.

Nedávno se vrátil z dlouhé a náročné cesty do Říma, kde byla jeho mladá žena Eliška Pomořanská korunována  a stala se tak římskou císařovnou. A kde jinde by měl vladař nabrat nové síly, kde si užít šumavského vzduchu? Samozřejmě na oblíbených Velharticích!

Zde panovníka vítá mocný a věrný přítel, Bušek mladší z Velhartic. Staňte se i Vy jeho hosty a užijte si zábavy, které přichystal pro svého pána. Buďte svědky jednání, která povede Karel IV. se svými urozenými hosty - s bohatým a ne příliš spolehlivým Joštem z Rožmberka, jakož i s věrným Ojířem Švihovským z Rýzmberka a dalšími.

Letošní novinkou jsou ukázky skutečného obléhacího stroje zvaného trebuchet! Můžete se těšit na šerm, tanec, hudbu a kejklíře. V hradním příkopu budou rytíři na koních předvádět své dovednosti. Na koních se budou moci povozit i malí návštěvníci. V předhradí postaví své stánky trhovci se svými výrobky a hospodští s dobrým jídlem a pitím. Pro děti jsou připraveny hry, soutěže, rýžování zlata a také dobový kolotoč. Po celý den bude na hradě sokolník.

V sobotu i v neděli se začíná na velhartickém náměstí v 10:00. Se svou družinou tam přijede císař Karel IV. a jeho paní, císařovna Eliška Pomořanská. V kostele Narození Panny Marie proběhne požehnání a vystoupení místního pěveckého sboru. Potom se všichni odeberou na hrad, kde je připraven program až do 17 hodin.

Účinkují:

šermíři - Gotika, Morgana von Maxberg, Lorika, Corvus Corax

tanec - Gloria

hudba - Strašlivá Podívaná

kejklíř Hubert - Jéňa Truhlář

rytíři na koních - Jízda plzeňského landfrýdu

hry pro děti a skriptorium - spolek Gabréta


Štítky: velhartice