Nejvíce adoptivních rodičů a sponzorů v Zoo Praha mají sloni

V počtu stravenek vede ďábel.

Přesně 5 021 adoptivních rodičů a sponzorů se v loňském roce zapojilo do podpory chovu zvířat v Zoo Praha. Dalších více než jedenáct tisíc příznivců pražské zoo nakoupilo 40 211 stravenek. V seznamu top 10 u adopcí a sponzoringu vedou slon indický, psoun prériový a gorila nížinná. Na stravenkovém seznamu jsou na špici ďábel medvědovitý, hrabáč kapský a surikata. Představujeme vám nejpopulárnější zvířata v Zoo Praha z hlediska zájmu veřejnosti o jejich podporu.

„Zapojení příznivců naší zoo do adopcí a sponzoringu svým způsobem odráží popularitu různých druhů zvířat. Na prvenství slonů v roce 2020 má jistě zásluhu i narození dvou sloních princezen – Lakuny a Amalee,“ popisuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Za každou, i sebemenší podporu velice děkuji! Peněžní dary v celkové hodnotě 11 376 721 korun směřované na adopci a sponzoring zvířat jsou pro nás obzvlášť v této složité době nesmírně důležité.“

První desítku nejčastěji adoptovaných a sponzorovaných zvířat obsadili v roce 2020 až na jedinou výjimku savci. Z ptáků byl nejúspěšnější tučňák Humboldtův a jedničkou mezi plazy je na tomto seznamu gekon zázračný:

   1. slon indický
   2. psoun prériový
   3. gorila nížinná
   4. outloň váhavý
   5. surikata
   6. vakoveverka létavá
   7.- 8. tučňák Humboldtův a vlk eurasijský
   9. panda červená
   10. pardál obláčkový

V roce 2020 zaznamenala Zoo Praha velký nárůst podpory ze strany veřejnosti. Například slon indický má oproti loňskému roku šestkrát více adoptivních rodičů a sponzorů, psoun prériový se svým pětinásobným nárůstem podpory obsadil druhé místo.

„I když počet adoptivních rodičů a sponzorů meziročně výrazně stoupl, stále máme ještě několik zvířecích sirotků. Mezi nimi je například ropušník velký, jeřáb laločnatý nebo třeba kočka krátkouchá,“ dodává Miroslav Bobek.

Stát se adoptivním rodičem či sponzorem zvířat v pražské zoo lze jednoduše prostřednictvím webových stránek, kde je také zveřejněn seznam všech zvířat, která lze podpořit.

Stravenky pro zvířata

Na začátku listopadu 2020 Zoo Praha představila veřejnosti novou možnost podpory zvířat. Projekt s názvem Stravenky pro zvířata obsahuje v současné době seznam hned šedesáti zvířat, která lze podpořit nákupem stravenky symbolizující jednu krmnou dávku.

„Reagovali jsme na zájem našich příznivců, kteří nám nabízeli například krmivo a dotazovali se i na možnost podpory krmení pro konkrétní zvíře,“ přibližuje vznik úspěšného projektu ředitel Miroslav Bobek. „Děkujeme za tak velký zájem. Během pouhých 8 týdnů fungování projektu jsme do konce loňského roku získali finanční podporu ve výši 4 131 300 korun.“

Také v případě Stravenek obsadili seznam top 10 až na jedinou výjimku – tučňáka Humboldtova - zástupci savců. První příčku mezi plazy drží želva obrovská:

   1. ďábel medvědovitý
   2. hrabáč kapský
   3. surikata
   4. lemur kata
   5. panda červená
   6. gorila nížinná
   7. klokan obrovský
   8. tučňák Humboldtův
   9. kůň Převalského
   10. vlk eurasijský

Seznam Stravenek pro zvířata se každý měsíc rozrůstá o dalších pět druhů. Cena, jedné stravenky, za kterou získají zájemci i certifikát, se pohybuje od 50 do 600 korun. Lze je on-line zakoupit ZDE.