Nové fasády bez reklamního smogu?

Zlín plánuje dokončit úpravy v Dlouhé ulici v rámci zlepšení vzhledu města. Výměna výloh a čištění fasády od reklamního smogu patří k hlavním změnám. Revitalizační úpravy by měly být hotovy do letošního podzimu.

V rámci úsilí o zlepšení vzhledu města Zlín se radnice letos zaměřuje na dokončení úprav v Dlouhé ulici. Plán zahrnuje mimo jiné odstranění zahlcenosti reklamních poutačů, které kazí celkový dojem z oblasti.

Náměstek Pavel Brada, jenž má majetek města v kompetenci, se vyjádřil k situaci a řekl: 'Tento rok přijde na řadu kancelář Pohřebnictví Zlín, která působí domácí uzavírání. Vyměníme výlohy a vyčistíme fasádu od reklamního smogu.'

Nyní jde o nalepenou reklamu Pohřebnictví Zlína, která je považována za hlavní vizuální škůdce. „Pohřebnictví nabízí služby, což musíme zohlednit. Podle toho rozhodneme, jestli odstraníme jejich reklamu, nebo ji jen omezíme. Určitě ale bude nový vzhled čistší než dnes,' upřesnil náměstek Brada.

Úpravy by měly být provedeny do letošního podzimu, kdy bychom mohli vidět Dlouhou ulici v upravené a sjednocené podobě. Pokud se týče dalších reklam, radnice plánuje ještě získat stavební povolení pro úpravu dvou posledních provozoven a také pro anglické dvorky ve městě.

Jedním z dalších kroků, jak zvýšit atraktivitu Dlouhé ulice, má být sjednocení označení provozoven a otvíracích hodin na anglických dvorcích. 'Chtěli bychom v budoucnu zlepšit celý blok bytových domů, v jejichž přízemí jsou služby. Město již dříve prodalo byty a nyní vlastní pouze obchody a sklepy,' uvedl Brada.

Přestože jsou plány na revitalizaci Dlouhé ulice ambiciózní, zatím nebyly schváleny městskou radou a ještě není hotová ani studie. Náměstek Brada nicméně zdůraznil: „Je to dlouhodobý projekt, který bude vyžadovat velké finanční prostředky. Chceme však, aby se Dlouhá stala významnou ulicí.'

Zatím není jasné, kdy se do úprav může město pustit, protože má před sebou řadu velkých projektů v pokročilé fázi přípravy – přestavbu Velkého kina, náměstí Míru či dostavbu radnice. Kancelář architekta města Zlína se však již podle Brady zabývá přípravou úprav Dlouhé ulice, což by mělo přispět k lepšímu vzhledu celého města.