NSA vypsala výzvu „Provoz a údržba 2022“

Po schválení navýšení rozpočtu Národní sportovní agentury pro rok 2022 vypsala NSA dotační výzvu „Provoz a údržba 2022“, která pomůže sportovním klubům po celé České republice s náklady na provoz sportovišť, zejména se zvyšujícími se cenami energií. Alokace této dotační výzvy je 385 milionů korun.

Cílem vypsané výzvy je co nejdříve dostat finance do krizí zmítaných sportovních klubů.

„Po celou dobu, co jsme vyjednávali o navýšení rozpočtu jsme tvrdili, že máme vše připraveno a můžeme ihned vypisovat. To jsme potvrdili, když jsme vypsali výzvu do týdne od schválení. Sportovní kluby jsou v největší krizi za 30 let a musíme k nim dostat peníze v co nejrychlejším čase,“ vysvětluje předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

V rámci dotační výzvy „Provoz a údržba“ mohou sportoviště využít dotaci na energie související s provozem daného sportovního zařízení, vodné a stočné, sportovní materiál (včetně např. dezinfekce) nebo na provozní náklady, které jsou nezbytné pro zajištění provozu (například bezpečnostní ochranu sportovního zařízení). Oprávněným žadatelem je spolek (nebo pobočný spolek), který je zapsaný v Rejstříku sportu a eviduje v něm provozované sportovní zařízení. Zároveň žadatel musí být bezúhonnou osobou a nesmí mít žádný dluh u státních orgánů jako je například Finanční správa České republiky. 

Výzva byla vyhlášená 28. července s tím, že zahájení příjmu žádostí je 1. srpna 2022. Žadatelé mohou podávat žádosti do 31. srpna

„Vzhledem ke špatné finanční situaci sportovišť očekáváme veliký zájem ze strany žadatelů, což bude veliký nápor na administrativu. Přizpůsobujeme tomu vnitřní fungování Agentury tak, abychom byli schopni zpracovat žádosti co nejrychleji, jsme ale rádi, že můžeme tuto výzvu vypsat a sportovištím pomoci,“ uvádí 1. místopředsedkyně Národní sportovní agentury Markéta Kabourková