O víkendu startuje Dvořákův karlovarský podzim

Sady, sál, pomník, pěvecká soutěž, základní umělecká škola, hotel nebo ulice nesou v Karlových Varech jméno nejslavnějšího českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Ten se v lázeňském městě nesmazatelně zapsal zejména uvedením kontinentální premiéry Novosvětské symfonie, kterou orchestr provedl pod taktovkou Augusta Labitzkého.

Odkaz hudebního génia připomíná KSO jedním z nejstarších evropských hudebních festivalů Dvořákův karlovarský podzim. Letošní již 63. ročník bude zahájen tento víkend. 

- V husitském kostele sv. Petra a Pavla zazní například Dvořákovy Biblické písně v podání pěvce Gustava Beláčka s doprovodem varhaníka Wacława Golonky v sobotu 18. září od 16.00. 

- Již zmíněnou Symfonii č. 9 e moll „Z Nového světa" uvede orchestr pod vedením hlavního hostujícího dirigenta KSO Jiřího Štrunce mezi sloupy zrekonstruované Mlýnské kolonády v neděli 19. září od 15.00 a uzavře tak letošní kolonádní sezonu.  

- V dalších dnech se mohou posluchači těšit ještě na koncert 24. září v Grandhotelu Ambassador, na kterém kromě Dvořákových skladeb zazní premiéra klavírního koncertu karlovarského hudebníka, skladatele a pedagoga Karla Šimandla. 

- V Galerii umění se 26. září představí publiku Trio Incendio, které založili v roce 2016 studenti pražské HAMU a od té doby se stali držiteli mnoha mezinárodních hudebních cen. 

- Vrcholem festivalu bude uvedení slavné kantáty Carmina Burana německého skladatele Carla Orffa, která se stane součástí programu koncertu 30. září v Grandhotelu Pupp. Tento koncert KSO uvádí k významnému jubileu dirigentky Miriam Němcové, která bude koncert řídit. 

Podrobnosti, vstupenky a další informace na www.kso.cz



Zdroj: Jak Kopál, tiskový mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary