Obchvat Trhových Svinů - klidnější město díky nové silnici

Jihočeský kraj plánuje zahájit výstavbu obchvatu města Trhové Sviny v letech 2025-2026. Čtyřkilometrový obchvat by měl stát na půl miliardy korun a snížit počet aut průjezdem městem o 50 procent.

Jihočeský kraj plánuje zahájit výstavbu obchvatu města Trhové Sviny na pomezí roků 2025 a 2026, pokud získá platné územní rozhodnutí jako investor. Město, které se nachází na Budějovicku, trpí denně průjezdem osmi tisíc aut. Zhruba čtyřkilometrový obchvat by měl stát na půl miliardy korun a značnou část nákladů by měly pokrýt evropské dotace.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby je největší výzvou především dokončení příprav a získání potřebných povolení. Nová silnice by měla začít u městské osady Otávůvka ve směru od Českých Budějovic a pokračovat severně. Stavba bude zahrnovat most, několik přeložek silnic a křižovatek.

Starosta Trhových Svinů, David Štojdl, zdůrazňuje, že se jedná o klíčovou stavbu pro město. Hlavní komunikace procházející středem města po Trocnovské ulici je v některých úsecích nebezpečně úzká, což ztěžuje průjezd nákladních vozidel a autobusů. V případě uzavření této silnice není k dispozici žádná objízdná trasa. Nový obchvat by měl provoz na Trocnovské ulici snížit o 50 procent, což by značně zlepšilo situaci pro místní obyvatelstvo.

Návrh obchvatu se setkává s kladnou odezvou i ze strany odpůrců původního řešení projektu. Před 17 lety totiž kraj usiloval o realizaci pouze malé přeložky části Trocnovské silnice, což nebylo dostatečné. Nynější záměr je důvodem k optimismu pro všechny zúčastněné strany.

I přes pozitivní ohlasy má projekt stále několik otázníků. Někteří vlastníci pozemků, kterých se stavba dotkne, vyjadřují obavy z vyvlastňování a požadují kompenzace. S průběhem výkupů pozemků se potýká jihočeský kraj, který doufá, že bude moci využít výjimek pro vyvlastňování ve veřejném zájmu. Tato otázka bude pravděpodobně otevřena na nadcházejícím březnovém jednání.