Ochránci přírody upozorňují: Labutě v zimě hned tak nezamrznou

Po čtrnácti dnech relativního klidu se opět naplno rozjíždějí aktivity rokycanských ochránců přírody. Několikrát týdně se věnují sledování vodních ploch. Většina z nich je sice pokryta ledem, ale někdy se stane, že si zamrzlou plochu vyhlédne k odpočinku labuť.

Ta se pak okamžitě stává středem péče a pozornosti okolí. Většinou si lidé myslí, že labuť je ohrožena možných přimrznutím. Obavy jsou však zbytečné, neboť labuť velká je severský pták dobře přizpůsobený pro život v zimě. Proto jsou případy, kdy přimrzne k ledu velice ojedinělé a vždy je doprovází nemoc či jiné oslabení organismu.

"Za více než dvacet pět let působení naší záchranné stanice jsme řešili snad dva případy, kdy labutě skutečně přimrzly," říká rokycanský ocvránce přírody Pavel Moulis.

Jistě není bez zajímavosti, že labuť velká je i jedním z největších létajících ptáků. Dosahuje délky 150 centimetrů, rozpětí kolem 240 centimetrů a hmotnosti až 13 kilogramů. Labutě hnízdí převážně na stojatých vodách a po vyvedení potomstva zde zůstávají do zámrazu. Velice často si získají sympatie lidí, kteří je přikrmují a díky tomu i při prvních mrazech neodlétají na tekoucí vodu. Proto by bylo vhodné je v této době nepřikrmovat, neboť díky jednostranné stravě organismus ochabuje a labutě nemají potřebu odletět. Trvá-li tato situace delší dobu, mohou nastat potíže.  "V žádném případě vás tedy nechceme odrazovat od přikrmování ptactva, nicméně vše je nutno dělat s rozumem a případně získat informace od ochránců přírody, ornitologů či myslivců. Dojde-li přece jen k podezření, že labutě přimrzly, vždy je nutné se přesvědčit, zda tomu tak skutečně je. V zimním období, kdy každý živočich šetří tukové zásoby, se zkracuje i úniková vzdálenost," popisuje Moulis. V praxi to podle něj znamená, že labuť či jiný volně žijící živočich vás v zimě nechá přijít na bližší vzdálenost, než by tomu bylo v létě. Nicméně toho nezneužívejte a zbytečně neplašte volně žijící živočichy, zvěř nevyjímaje. Ztracené tukové zásoby se v době nepříznivých klimatických podmínek jen těžko doplňují.

"Každopádně, pokud uvidíte na zamrzlé ploše sedící labutě, zkuste je přimět k tomu, aby se zvedly. Podaří-li se Vám to, je to jasné znamení toho, že nejsou přimrzlé. Labuť přimrzá především za peří. Pokud však přimrzlá je, je nutné ji bezpečně vysvobodit. Bezpečně nejen pro labuť, ale i pro Vás. Když se však na tento zásah sami netroufáte, je lepší zavolat nejbližší záchrannou stanici živočichů. Jejich seznam a územní působnost najdete na www.zvirevnouzi.cz," uzavírá.