Ochránci žádají: Nenechávejte volně pobíhat psy v přírodě

Krásné zimní dny, vyšší sněhová pokrývka a snad i v brzké době očekávané jaro protkané sluncem, pučení a kvetení rostlin a stromů či probíhající tok ptáků v přírodě.

To všechno jsou projevy, které lákají milovníky přírody se svými psími miláčky k vycházkám. Nahrává tomu i téměř rok epidemiologická situace, která uzavřela řadu míst, kam by lidé za normálních okolností chodili a tlak na přírodu je tak významně větší než jindy. Volně pobíhající pes je však velkým nebezpečím!

Podle rokycanského ochránce zvířat Pavla Moulise jsou často v této době, kdy se v přírodě můžeme setkat s vysíleným živočichem či čerstvě narozeným mládětem, do záchranných stanic přijímáni jedinci, kteří utrpěli ze setkání s pejskem. "Buďme proto ohleduplní a nepouštějme své psí miláčky z vodítka v přírodě, neboť velice snadno může dojít k poranění či smrti," říká Moulis.

"Vzhledem k tomu, že nám jde především o klid v přírodě, vyzýváme myslivce, úřady i ochránce přírody, aby spojily své síly při ochraně živočichů a nejrůznějšími způsoby propagovali jejich ochranu v přírodě. Pokud máte možnost, oslovte své spoluobčany venčící své pejsky v přírodě a vysvětlete jim důvody našich obav," konstatuje Moulis. "Pomineme-li výše uvedené skutečnosti, je velkým nebezpečím pro samotné volně pobíhající pejsky i setkání se zvěří. Vždyť např. setkání s divočákem může pro pejska skončit tragicky. Navíc se v poslední době množí případy nákazy psů nebezpečnou a pro psy i smrtí končící Aujeszkýho chorobou. Velice nepříjemnou záležitostí pro psy i v poslední době vyskytující svrab, známější pod názvem prašivina. Toto onemocnění se vyskytuje především u lišek, dnes již i u divokých prasat a je přenosné na člověka. Zároveň i pes pronásledující zvěř může snadněji skončit pod koly projíždějících vozidel, neboť silniční síť je u nás poměrně hustá a i toto nebezpečí na naše psí miláčky číhá," dodává.

Ochránci přírody apelují na to, aby si lidé uvědomili nebezpečí, které volným pobíháním psů v této době vzniká živočichům v přírodě, ale také vašim psím miláčkům a snažili se je ochránit. "Navíc tímto svým počínáním zachráníte i nemalé množství právě narozených mláďat, především zajíčků, která se zraněná dostávají do záchranných stanic," uzavírá Pavel Moulis.