Očkovací centrum ve Žďáře nad Sázavou zahajuje provoz už v pátek 12. března

Očkovací centrum ve sportovní hale na Bouchalkách ve Žďáře nad Sázavou zahajuje provoz tento pátek. O pět dní dříve, než bylo původně v plánu. Na vybudování se podílelo město Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina, novoměstská nemocnice a TJ Žďár nad Sázavou. První zájemci o očkování proti onemocnění COVID-19 budou týmem zdravotníků odbavení ve dvanáct hodin.

Na Žďársku budou od tohoto pátku zájemcům o očkování k dispozici hned dvě očkovací centra. Ve žďárské sportovní hale na Bouchalkách a v novoměstské nemocnici. Provoz obou očkovacích míst zajišťuje Nemocnice Nové Město na Moravě. „Ve žďárském očkovacím centru bude pracovat pět očkovacích týmů, v nemocnici v očkování pokračují dva týmy. Ještě máme mobilní očkovací tým, který dokončuje očkování v domovech pro seniory. Máme osm očkovacích týmů, což je personálně velmi náročné. Díky ochotě zdravotníků jak z řad nemocnice, tak například z řad ambulantních specialistů, praktických lékařů a zubařů z naší spádové oblasti nebo Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina se nám daří provozy obou center personálně zajistit,“ upozorňuje ředitelka nemocnice Věra Palečková a dodává, že velký dík za pomoc s vybudováním centra patří i Kraji Vysočina, městu Žďár nad Sázavou a tělovýchovné jednotě, v jejímž majetku sportovní hala je.

Budoucí kapacita očkovacího centra ve Žďáře nad Sázavou je nastavena na cca 500 osob denně. Bude otevřeno sedm dní v týdnu. „Ve všední dny zatím od 12.00 do 20.00 hod. a o víkendech od 7.30 do 15.00. V případě potřeby, dostatečného množství vakcín a zájmu o očkování ze stran veřejnosti jsme připraveni rozšířit kapacitu na dvanáct hodin 7 dní v týdnu,“ upřesňuje ředitelna novoměstské nemocnice Věra Palečková.

Očkovací centrum vybudovalo město Žďár nad Sázavou ve spolupráci s Krajem Vysočina. „Hala TJ na Bouchalkách je výhodná hned z několika důvodů. Dostatečná kapacita parkoviště, bezbariérový přístup, prostory vhodné velikostí i možnost souběžného provozu centra i vlastní plochy pro sport, pokud se obnoví sportovní činnost. I proto je očkovací centrum v prvním patře a je stavebně odděleno od zbytku haly. Jediné, koho centrum omezí, budou stolní tenisti a šachisti a ti mají zajištěny náhradní prostory. Opravdu oceňuji vstřícnost tělovýchovné jednoty. Zachovali se „státotvorně“. TJ upřednostnilo veřejný zájem, tedy společensky naprosto zásadní masové očkování obyvatelstva, a dokázali se uskromnit. Za to jim patří obrovské poděkování. Je to dobrá volba. V hledáčku byl i městský kulturní dům, ale ten je v zástavbě, nemá dostatečnou kapacitu parkování a chystá se v létě na velkou rekonstrukci vzduchotechniky, která je pod dotací,“ dodává starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.

Kraji Vysočina se tento týden podaří uvést do provozu další dvě velká očkovací centra. „Všechna kapacitní centra v našem kraji jsou navržena stejně. Disponují vyšetřovnami lékařů, očkovacími stanicemi, dále prostorem pro přípravu vakcín, čekárnou s přijímací recepcí i odpočívárnou – observačním prostorem, kde klienti centra stráví doporučený čas po očkování. Pro jednodušší navigaci návštěvníků centra jsou v rámci měst osazeny naváděcí systémy informačních dopravních značek,“ popsal logistiku centra hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Průchod centrem ve Žďáře nad Sázavou je jednosměrný ve směru od sídliště Libušín směrem k zimnímu stadionu. Vlevo od vstupu je administrativní místnost, dále je samotné očkovací centrum s pěti očkovacími týmy a stejným počtem očkovacích stanic, na druhé straně budovy vlevo v zasedací místnosti je připravena odpočívárna po očkování.

Proces očkování se urychlí, pokud si lidé s sebou přinesou již vyplněný dotazník potřebný k očkování. Je k dispozici na stránkách nemocnice, na ockovanivysocina.cz a tdaké na webu města Žďár nad Sázavou. Vytištěný bude k dispozici v informační kanceláři na Městském úřadě Žďár nad Sázavou. Dále budou potřebovat občanský průkaz a kartičku pojištěnce.

K očkování se stačí dostavit v  určený čas, ve vhodném oblečení, a pokud je to možné, bez doprovodu nebo jenom s jednou osobou.

zdroj: tisková zpráva, Kraj Vysočina

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení