Od pondělí začíná registrace seniorů 70+ k očkování proti COVID-19

Od 1. 3. 2021 se budou moci senioři starší 70 let registrovat v centrálním rezervačním systému státu. Prostřednictvím systému jim bude rezervován termín a místo provedení očkování. Karlovarský kraj chce usnadnit proces registrace lidem, kteří ne vždy mají přístup k internetu a potřebnou uživatelskou zkušenost, i nadále proto nabízí bezplatnou asistenční linku pro telefonickou pomoc s touto registrací. Zároveň se kraj obrací na rodiny seniorů, aby s registrací a dalším postupem pomohly.

Bezplatná krajská asistenční linka pro pomoc s registrací na očkování pro seniory starší 70 let má telefonní číslo 800 600 444 a v provozu bude denně od 8 do 18 hodin.

„Snažíme se nabídnout pomoc skupině seniorů ve věku od 70 let a co nejvíce jim zjednodušit přístup k očkování. V první řadě se s prosbou o pomoc obracíme na rodiny seniorů, jejich vnoučata, dcery a syny, kteří se orientují na internetu a zvládnou své babičky a dědečky i ostatní příbuzné starší 70 let do systému zaregistrovat, a poté jim zarezervovat termín a místo očkování. Pokud ale budou provádět senioři registraci sami, chceme jim být co nejvíce nápomocni. Operátoři bezplatné krajské asistenční linky zodpovědí základní dotazy k vakcinaci a pomohou buď volajícího navést k samotné registraci, případně ho mohou přímo zaregistrovat a upřesnit další postup,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

Popis registrace do rezervačního systému:
1.           V případě zájmu o očkování je nutné provést registraci do systému.
2.           Na stránce https://crs.uzis.cz/ zadáte své, případně kontaktní (dcera, syn, jiný rodinný příslušník) telefonní číslo.
3.           Obdržíte formou SMS  PIN, který zadáte do systému (ověření telefonního čísla).
4.           Nyní můžete vyplnit registrační formulář (jméno, příjmení, rodné číslo, zdravotní pojišťovna, adresa, e-mail, preferované očkovací místo, zdravotní stav).
5.           Jakmile dokončíte vyplnění formuláře, klikněte na „odeslat žádost“.
6.           Následně vyčkejte na doručení tzv. zvací SMS (obdržet ji můžete i v řádech několika dní), která obsahuje PIN 2. Tato zpráva bude doručena ve chvíli, kdy budou uvolněny termíny pro očkování.   

Rezervace termínu očkování:
Na stránce www.reservatic.com/ockovani zadáte číslo pojištěnce (občané ČR vyplňují své rodné číslo, cizinci přidělené číslo pojištěnce) a PIN 2, který jste obdržel na mobilní telefon ve zvací SMS.
1.           Na tento web jsou občané směrováni po vyplnění registrace a na vyzvání. Samostatným přístupem přímo na tento web rezervaci nelze provést.
2.           Vyberete očkovací místo, následně vyberete datum a čas rezervace.
3.           Termín 2. očkovací dávky (pokud se jedná o vakcínu, kde je třeba očkovat dvěma dávkami) se vytvoří automaticky.
4.           Potvrdíte vytvořenou rezervaci kliknutím na „rezervovat“ a vyčkáte na zobrazení potvrzení o platné rezervaci. Pokud jste vyplnili email, obdržíte i potvrzení o platné rezervaci i emailem.

Od 1. března se budou moci na očkování registrovat také pedagogové a pracovníci škol a školských zařízení. Ti se však budou registrovat pomocí unikátních kódů, které jim poskytne Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje