Od Západu nefouká? Na pozvání J. Veseláka se v Plzni představí architekt David Kraus

Podzimní přednáškový cyklus věnuje spolek Pěstuj prostor současné architektuře. Navazuje tak na loňskou stejnojmennou výstavu a plzeňskou část letošního Dne architektury.

 „Cílem série je mj. upozornit místní publikum na soucˇasnou českou architektonickou produkci a reflektovat témata charakteristická jak pro tuzemskou scénu, tak pro specifickou situaci v Plzni,“ uvádí dramaturg cyklu Petr Klíma z pořádajícího spolku. Beˇhem cˇtyrˇ podvecˇeru° zakoncˇeny´ch vzˇdy moderovanou diskusi´ se na pozvání čtyř místních tvůrců či autorských týmů prˇedstavi´ cˇtyrˇi osobnosti soucˇasne´ cˇeske´ architektury. Debata následující po každé přednášce by se měla stát živým dialogem realizací, tvůrčích metod, profesních postojů i naturelu zúčastněných autorů.

Úvodní část cyklu se uskuteční ve středu 10. listopadu 2021 od 18 hodin v Moving Station v Plzni. Na pozvání plzeňského architekta Jaromíra Veseláka se představí jeden z nejosobitějších tvůrců současné české scény David Kraus. Ve svém příspěvku přiblíží některé ze svých realizací jako východisko pro zamyšlení nad tím, jak být v dnešním světě architektem, ale také běžcem, jezdcem, bojovníkem, učitelem, žákem – a vposledku svobodným člověkem. Toto téma následně rozvine v moderované diskusi s Jaromírem Veselákem. Akce se bude řídit platnými hygienickými nařízeními.

Další díl série Od Západu nefouká? Plzeňští architekti zvou, připravované s podporou Ministerstva kultury ČR, města Plzně, Státního fondu kultury a Nadace české architektury, se uskuteční ve středu 24. listopadu 2021 od 18 hodin v Univerzitní kavárně Družba. Pozvání Bohuslava Strejce a Ondřeje Janouta z kanceláře projectstudio8 k vystoupení v Plzni přijali architekti Jan Vondrák a Jan Mach z libereckého ateliéru Mjölk.

————————

David Kraus
V letech 1989–1996 vystudoval architekturu na Fakultě architektury ČVUT, kde se pro něj stalo zásadní setkání s profesorem Miroslavem Šikem. V roce 2002 založil ateliér Architektura. Ve své „hledačské“ práci rozvíjí vlastní cestu soudobé architektury. Jeho realizace se kromě území Česka nacházejí na Slovensku, v Německu, USA, Německu či Ománu. Ve svém ateliéru, jehož práce zahrnuje proces návrhu i realizace, spolupracuje s mladými architekty, tvořícími volné společenství kolem objektu Kovárna. Jak Kraus uvádí na webových stránkách studia, jeho ateliér „věří v jednoduchost myšlení a konání, fyzický pohyb, rytmus a skutečný přítomný svět“. David Kraus vyučoval na VŠUP a FA ČVUT, kde v současnosti kandiduje na děkana. Také přednáší, vystavuje a publikuje. Za svoji práci – a práci svého ateliéru – získal řadu cen, naposledy roku 2018 Českou cenu za architekturu. Jeho dílo je zastoupeno ve sbírkách Národní galerie.