Padesátka poutníků překonala 30 km pro diecézní Charitu České Budějovice

V noci z 8. na 9. října se vydala padesátičlenná skupina poutníků na noční 30kilometrový pochod z Českého Krumlova do Českých Budějovic. Diecézní charita České Budějovice touto akcí v rámci Diecézní pouti 2021 symbolicky otevřela oslavy ke 30 letům od svého vzniku.

„Jedná se o jakousi pouť dva v jednom – pouť ke 30 letům od založení diecézní Charity v rámci Diecézní pouti 2021. Kdo se kolem Charity pohybuje, tak ví, že Charita je občas trochu bláznivá záležitost, a proto vznikla i tato netradiční akce, která nás napadla jako příznačná pro oslavu 30 let Charity v naší diecézi. Každý kilometr symbolizuje jeden rok fungování diecézní Charity. Chci poděkovat všem za odvahu, že s námi jdete tuto cestu, do jejíhož cíle se někteří díváme spíše s naději nežli s jistotou, že do cíle dojdeme,“ řekl v úvodu na vlakovém nádraží v Českém Krumlově ředitel Jiří Kohout.

Zážitek v nohách i srdci

Přeji nám všem, aby tato cesta nebyla pouze fyzickým úsilím, ale i duchovním zážitkem, abychom mysleli na Charitu. Tato pouť je i příležitostí ke sdílení, popovídání, abychom nebyli se svými myšlenkami sami,“ dodal prezident diecézní Charity P. Stanislav Brožka. K charitní pouti se připojili také mládežníci se svým programem v podobě netradičního pojetí křížové cesty pod hlavičkou Diecézního centra pro mládež, jehož ředitel P. Rafał Piotr Kaca se ujal společné úvodní modlitby, při níž poutníkům požehnal na cestu a popřál, aby tato noc i putování bylo zážitkem prožitým nejen v nohách, ale především v srdci.

Na českokrumlovském nádraží se o půlnoci sešlo cekem padesát odvážných poutníků, kteří se nehledě na panující noc a chlad vydali na 30kilometrovou trasu do Českých Budějovic – a všichni došli po svých! Připravené pohotovostní vozidlo využil pouze nejmladší z poutníků, osmiletý Kryštof, a to těsně před koncem trasy. První skupina poutníků dorazila na Středisko budějovické diecézní Charity už kolem 6. hodiny ráno. Zde na ně už čekalo vítané občerstvení – teplé nápoje, polévka a domácí koláče, ale i pamětní list a suvenýr v podobě placky.

Charitní noční pouť byla symbolicky završena dopolední mší svatou s diecézním biskupem Mons. Vlastimilem Kročilem v klášterním kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí.


TZ: Diecézní charita České Budějovice