Parlament schválil trvalé osvobození od daně u „vylitého piva“

Pivovary budou i do budoucna osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo vrácené pivo.

Senátoři Poslanci napodruhé schválili ve stavu legislativní nouze novelu zákona o spotřebních daních, která s účinností od 1. ledna 2021 umožňuje pivovarům vracet nespotřebované pivo určené k likvidaci či přepracování zpět do režimu podmíněného osvobození od daně už natrvalo. Dosud měly tuto možnost kvůli koronavirové krizi do konce letošního roku.

„Po uzavření hospod kvůli pandemii neměly pivovary komu dodávat pivo. Řada z nich se kvůli omezené trvanlivosti rozhodla pivo zlikvidovat, ačkoliv za něj už spotřební daň zaplatily. Na jaře jsme jim umožnili toto nespotřebované pivo osvobodit od daní, a to do konce letošního roku. Protože se ale kvůli šíření nákazy stále nedá dopředu odhadnout, kdy a v jaké míře se budou ochranná patření rozvolňovat, dáváme pivovarům tuto možnost už natrvalo. Odvádět daň z vylitého piva totiž nemá logiku,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Návrh Ministerstva financí pomůže pivovarům snížit vzniklé ztráty. Umožní, aby pivo uvolněné do volného daňového oběhu, z něhož již byla odvedena spotřební daň, mohlo být v odůvodněných případech, jako je právě současný nouzový stav, vráceno zpět do režimu podmíněného osvobození od daně, a to za účelem likvidace či přepracování piva. Tato skutečnost musí být doložena správci daně, čímž pivovaru vznikne nárok na vrácení odvedené spotřební daně.

Společně s touto novelu byl přijat i pozměňovací návrh Senátu, který OSVČ umožňuje v jeden den souběh kompenzačního bonusu s příspěvkem Antivirus, ošetřovným pro OSVČ a s Covid-Nájemným. Ministerstvo financí na přípravě tohoto návrhu odborně spolupracovalo. Opatření bylo přijato se zpětnou účinností tak, aby o kompenzační bonus při souběhu podpor bylo možné žádat zpětně i za již proběhlá bonusová období, a to další dva měsíce od účinnosti návrhu.