Pivotéka v Pivovarském muzeu: velikonoční speciály potěší nejen na Zelený čtvrtek

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva.

„Velikonoční speciální piva jsou každý rok velkým hitem,“ potvrzuje Štěpán Kozlík, zkušený plzeňský domovarník, který má na starosti provoz Pivotéky v  Pivovarském muzeu v Plzni, a dodává: „Většina velkých pivovarů řeší výrobu tak, že vezmou jejich standardní pivo a obarví ho potravinářským barvivem. Několik pivovarů to bere složitěji a vyrobí si odvar z kopřiv, který pivo nejen obarví, ale i ochutí. Poslední dobou však většina pivovarů sází na klasické, světlé ležáky. O něco silnější, s plnou sladovou chutí.“

Pivotéka v  Pivovarském muzeu má například právě  v prodeji rovnou dva speciály – Velikonoční třináctku z  pivovaru Permon a Hody hody doprovody z rodinného pivovaru Zichovec. „Permon zvolil, co se týče chmelení, klasický Žatecký červeňák, pivovar Zichovec ho obohatil o chmel Harmonie, který svou ovocnější chutí doplňuje kořenitou chuť žateckého chmelu,“ upřesňuje Štěpán Kozlík. Sortiment Pivotéky sestavuje ve spolupráci s týmem plzeňského pivovaru Proud.

Pivotéku v prostorech zrekonstruované recepce unikátního Pivovarského muzea v Plzni, v původním právovárečném domě z 15. století, otevřel Plzeňský Prazdroj v prosinci loňského roku. Nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky – od ležáků přes ALE, IPA, Stout, kyseláč až po piva stařená v sudech po nejrůznějších destilátech. Na výběr je nejen pestrá škála piv v lahvích i plechovkách, ale také tematická literatura a nejrůznější stylové dárky nebo degustační sklenice. Pivotéka je otevřená každý den od 10 do 18 hodin.