Plastikoví modeláři se představí opět v Jihlavě

Tradiční soutěžní výstavy plastikových modelů O Štít města Jihlavy se koná v sobotu 25.března v refektářích hotelu Gustav Mahler v Jihlavě po 42. a po osmé jako Kit Show.

„Soutěžní výstava je veřejnou soutěží plastikových modelářů, kteří zde budou prezentovat své modely letadel, bojové techniky, lodí, dále pak výjevy z dějů zvané dioramata, figurky, atd. Vše dopodrobna a zcela věrně zhotoveno dle skutečnosti. Soudě podle účasti v minulých ročnících a současného zájmu modelářů z celé republiky, bude možno shlédnout zhruba 400 až 450 modelů. Celkem se bude soutěžit ve 29 kategoriích seniorů a dětí, dále se vyhlašuje 19 speciálních ocenění včetně dvou putovních pohárů Best of Show pro nejlepší model letadla a vojenské techniky výstavy, hlasováním příchozích návštěvníků budou oceněni modeláři Cenou diváků. 

Přítomni budou i prodejci modelů a modelářského zboží. Vzhledem k tomu, že v Jihlavě a okolí není specializovaný modelářský obchod, tak to bude vítaná příležitost pro dokoupení materiálu a novinek na trhu s plastikovými modely,“ přiblížil Petr Šourek, ředitel soutěže.

Doprovodný program nabídne několik besed a přednášek. „Přivítáme brigádního generála Karla Blahnu, vojenského výsadkáře, který přednese přednášku na téma 70 let založení výsadkového vojska československé armády. Jihlavský historik Jaromír Musil bude mít přednášku na téma Tajný objekt Kryt K9 v Jihlavě. Bude probíhat specializovaný modelářský workshop, kde se mohou dozvědět něco nového z oboru od místního výrobce modelářských pomůcek, které vyváží do celého světa, Luboše Vaňhy, který předvede jak jednoduše a efektně používat tyto velké pomocníky,“ dodal Petr Šourek.

Na Masarykově náměstí bude v rámci výstavy Klub historických vozidel z Úsobí prezentovat několik nákladních a štábních vozidel, včetně několik motocyklů z výzbroje spojeneckých armád.
V případě letového počasí se přímo na Masarykově náměstí v pravé poledne uskuteční Překvapení z nebes.

„S podporou Roty aktivních záloh bude na místě laserová střelnice. Možnost zastřílet si z pistole jistě uvítají malí i velcí. 
Pokud se někdo bude chtít aktivně zúčastnit, pak se může zaregistrovat po internetu nebo na místě od 8.00 do 10.00. Pro veřejnost bude otevřeno mezi 10.00 a 16.00,“ zve Petr Šourek.

Vstupné pro veřejnost je 40 Kč, pro návštěvníky do 15 let 20 Kč, pro děti do šesti let zdarma.